MŽP: S výnosy z aukcí emisních povolenek máme své plány

23.09.2011 9:26

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa začátkem příštího roku předloží vládě návrh na rozdělení výnosů z aukcí emisních povolenek, které bude mít ČR k dispozici v letech 2013 -2020.

MŽP: S výnosy z aukcí emisních povolenek máme své plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

"Je to další logický krok po tom, co vláda na svém včerejším zasedání rozhodla o využití povolenek pro modernizaci české energetiky," uvedl ministr Chalupa.

Evropská směrnice 2009/29/ES jasně definuje, jak mají členské státy použít minimálně 50 % výnosů z aukcí povolenek. Ty mají směřovat na konkrétní aktivity spojené se snižováním emisí skleníkových plynů a přizpůsobeními se negativním dopadům změně klimatu.

Z analýz Ministerstva životního prostředí vyplývá, že by Česká republika mohla z aukcí povolenek získat necelých 140 mld. Kč (při uvažované ceně 20 EUR za jednu povolenku). Z toho by pak polovina - tedy přibližně 70 mld. - měla směřovat na projekty zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů a obecně ochranu životního prostředí.

Podle ministra Chalupy bude prioritní oblastí pro MŽP podpora úspor a vyšší efektivity užití energie v sektoru obytných a veřejných budov. V této oblasti stále existuje vysoký potenciál a Česko bude muset navíc vyhovět novým požadavkům směrnice o energetické náročnosti budov, ze které plynou pro ČR značné závazky na snižování energetické náročnosti nových veřejných a později veškerých nových budov, které budou muset být stavěny v tzv. pasivní standardu.

MŽP při přípravě nového programu, který by navázal na "Zelenou úsporám", hodlá úzce spolupracovat s Ministerstvem pro místní rozvoj, pod nějž spadá Program Panel, a rovněž se Svazem měst a obcí, pro nějž je toto téma rovněž prioritou.

Ministr Chalupa k tématu využití výnosů z aukcí povolenek plánuje svolat Kulatý stůl, ke kterému pozve všechny zainteresované subjekty.

Dále čtěte:
Před budovou vlády se demonstrovalo kvůli povolenkám. Velkou část by získal ČEZ
Poslanci začnou projednávat nový zákon o ochraně ovzduší

##PROFIL 1607##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …