Majetková přiznání jsou buzerace, tvrdí koalice. Podle komunistů nemají čisté svědomí

26.09.2012 22:30

Majetková přiznání u lidí pracujících s veřejnými prostředky, jsou v civilizovaném světě samozřejmostí. Dokonce i Rusko právě přijímá zákon, který platí pro všechny úrovně pracovníků státní a veřejné správy.

Majetková přiznání jsou buzerace, tvrdí koalice. Podle komunistů nemají čisté svědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Česká Poslanecká sněmovna ale převahou pravicových hlasů projednávání komunistického návrhu zákona o majetkových přiznáních přerušila.

Návrhem chtějí komunisté docílit, aby u osob, které mají co do činění s veřejnými financemi, byl majetkový přírůstek nad 20 milionů evidován, a aby u něj byl prokázán původ jeho nabytí.

Ať se zodpovídá ten, kdo zachází s veřejnými financemi

„Ten, kdo vstupuje do prostoru, kde se zachází s veřejnými penězi, což není jenom do politiky, má podat vstupní majetkové přiznání, pak meziročně – jako se to děje už teď, a při ukončení podat výstupní majetkové přiznání,“ říká předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Zároveň, jak říká, měl by takový člověk doložit, že ten majetek, po dobu co zachází s veřejnými prostředky, odpovídá či neodpovídá reálným majetkovým příjmům, a v případě že ne, odkud pochází. „Myslím, že to je velmi zásadní a další úpravy mohou následovat,“ tvrdí Kováčik.

Do krajských voleb v polovině října se tak už občan a volič nedozví, proč komunisté předkládají zákon o majetkových přiznáních, a proč ho pravice tak vytrvale odmítá. „Čeho se tak asi bojí, to nemají čisté svědomí?, ptá se předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Pavel Kováčik sice průchodnosti tohoto zákona ve sněmovně nedává, považuje však za morální povinnost férového politika takový zákon předložit. „Moc šancí mu samozřejmě nedávám, protože koalice je jednoznačně proti a udělá všechno, aby přijat ani nebyl,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Jde o majetek, který „není nicotný“. Jde o 20 milionů korun

Jak předseda vysvětlil, jde o majetek, který „není nicotný“. „Zvolili jsme v tomto „legislativním pokusu“ hranici 20 milionů korun,“ říká Kováčik. Jde prý o to, aby byl tento majetek přiznán, aby bylo uvedeno, zdali byl zdaněn a jakým způsobem byl nabyt. „Je-li vše v pořádku, pak není důvod se znepokojovat. Nebude-li, pak se bude zkoumat, zda to „zapření“ bylo úmyslné či neúmyslné. Bylo-li to neúmyslné, normálně se to dodaní, tak jako dosud. „V případě, že však kontrolní orgány dojdou ke zjištění, že majetek pochází ze zdrojů, které nejsou příliš osvětlitelné, bude kromě dalších sankcí takový majetek zdaněn 100procentní sankční sazbou, odvíjející se od hodnoty majetku,“ říká Kováčik. Přeloženo do „lidštiny“, zaplatí dotyčný pokutu v hodnotě neprůhledně nabytého majetku.

Vzhledem k tomu, že je podle Kováčika nepříliš příznivé klima pro schvalování podobných norma, zvolila prý KSČM minimalistickou verzi. „Zatím proto nenavrhujeme, aby se kontrolovali i i příbuzní vlastníka majetku,“ říká předseda komunistických poslanců. Použili jsme také všechny připomínky vlády současné i Topolánkovy a chceme vyjít z minima,“ dodává. Jak říká, důležité je, aby tento zákon, který by měl být jednou z protikorupčních pák, vůbec vznikl. Pak už se dá postupně prý vylepšovat. „Třeba i o ty rodinné příslušníky,“ dodává Kováčik.

Vzdyť je to pustá buzerace, hřímá koaliční poslanec

„Jistě, že je koalice proti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec a podnikatel Daniel Korte (TOP09). Vždyť se jedná o neskonalou buzeraci!“  Podle poslance se jedná o presumpci viny, která postihuje všechny poctivé lidi, kteří si budou muset každý rok nechat oceňovat svůj majetek. „Budou se jim pouze tahat peníze z kapsy, a nemá to ve výsledku žádný smysl,“ dodává Korte.

Na námitku redakce, že se jedná pouze o majetek nad 20 milionů korun a o lidi, kteří nakládají s veřejnými prostředky daniel Korte konstatoval, že se jedná o čistě populistický krok. „Který samozřejmě staví na tradiční české závisti, a praví, že každý, kdo má nějaký majetek, tak je zločinec a nabyl ho nekalým způsobem,“ dodává Daniel Korte.

Všechno je dohledatelné na finančních úřadech

„Všechno je dohledatelné z příslušných daňových přiznání, které jsou na finančním úřadu,“ chytá se za hlavu Korte. Jestliže prý vznikne podezření, že by se mu náhle zvýšil majetek, je to prý všechno dohledatelné a zpětně sankcionovatelné,“ tvrdí poslanec za TOP09. „Přece kvůli tomu není třeba buzerovat 10 milionů lidí,“ říká poslanec. Na námitku redakce, že se jedná o lidi, kteří pracují s veřejnými penězi, Daniel Korte argumentoval, že i tyto věci jsou dohledatelné.

„Od počátku, kdy jsme poprvé vylovili sousloví‚ majetkové přiznání‘, klade koalice velmi tuhý odpor,“ říká předseda komunistického klubu. „Takže buď nemají čisté svědomí, nebo jejich mecenáši a sponzoři nemají čisté svědomí, nebo kamarádi jejich kamarádů nemají čisté svědomí, protože měli-li by čisté svědomí, budou s nadšením podporovat institut majetkového přiznání, včetně zasahování do nejširší rodiny, aby nebylo možné uniknout, jako jeden z nejlepších nástrojů proti korupci,“ dodává Pavel Kováčik pro ParlamentníListy.cz. Takto prý všichni máme pocit, že se o boji proti korupci jen mluví. Když se ale najde někdo, kdo s tím chce opravdu něco udělat, hned se jako obranný štít nastrčí etický kodex a ochrana osobnosti.

Sněmovna bude tento návrh zákona projednávat nejdříve po krajských a senátních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…