Marcela Paulová: Proč nerespektuje vedení Středočeského kraje své obce?

16.03.2013 18:14

Ve svém příspěvku bych se chtěla z pozice nelhostejného obyvatele Brd vyjádřit k názoru hejtmana Středočeského kraje pana MVDr. J. Řiháka, který ParlamentníListy.cz zveřejnily dne 17. února v rubrice Aréna pod názvem „Strašický starosta by neměl mluvit za Středočechy“.

Marcela Paulová: Proč  nerespektuje vedení Středočeského  kraje  své  obce?
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Celou věc kolem zvažovaného rušení VVP Brdy a zejména zamýšlenou ochranu přírody formou CHKO sleduji coby obyčejný, politicky neorganizovaný občan velmi pozorně a jsou mi dobře známy aktivity strašické samosprávy. Byla vůbec první, která zareagovala na záměr MO ČR zrušit VVP Brdy jako pro armádu již nepotřebný a předložila po jednání s dalšími obcemi kompetentním místům představy o budoucnosti území po odchodu vojáků. Vzhledem k tomu, že podle zákona se musí území zrušeného VVP přičlenit k přilehlým obcím, započalo jednání ministerstev obrany a vnitra s obcemi.

Souhlasím sice s panem hejtmanem Řihákem v tom, že „zástupci středočeských obcí sousedících s Vojenským újezdem Brdy v minulosti vždy prosazovali zachování současného stavu“,  nicméně po proběhlé sérii jednání a besed MO ČR a MV ČR s obcemi se posunuly počáteční odmítavé nálady středočeských obcí, jež mnohé jsou na činnosti armády téměř existenčně závislé, do stavu konstruktivní spolupráce. A tak po roce diskusí ministerstva obrany s obcemi o budoucnosti Brd se lze v konečném „Návrhu optimalizace vojenských újezdů“  z  listopadu 2012 v části věnované Brdům dočíst, že s návrhem nového katastrálního členění podle historických hranic, kdy má být  území  rušeného výcvikového prostoru rozděleno mezi  4 okresy a dva kraje a hnuto s dosavadní hranicí krajů, vyslovilo souhlas  35 obcí ze 36 oslovených. Proti návrhu byla jen Příbram, kde dělal donedávna hejtman Řihák starostu…

Ve Středočeském kraji by se tak 17 obcím Příbramska a Berounska  zvětšily katastry, přičemž nově by přešla cca 1/3 území do správy (nikoli vlastnictví) Plzeňského kraje a 2/3 by zůstaly ve správě Středočeského kraje. Tedy nemluví za středočeské obce „strašický starosta“, nýbrž obce se k tomuto dělení přiklonily po mnoha jednáních prostřednictvím svých samospráv zcela dobrovolně a je otázkou, zda spíše za ně nechce mluvit (a rozhodovat) hejtman Řihák…  Tím spíše, že i přes výše uvedené souhlasy obcí Rada Středočeského kraje vydala  opakovaně usnesení, ve kterém s  návrhem nového katastrálního členění a novou hranicí krajů nesouhlasí. A ejhle, ve všech těchto usneseních Rady se nežádá žádné zachování VVP v Brdech,  jak by se vzhledem k zaštiťování se  zájmy obcí dalo očekávat,  nýbrž jen to, aby celé území do budoucna zůstalo ve správě Středočeského kraje. Hamty hamty, ať mám víc než tamty!

Neodbytně se tak vnucuje otázka: proč vedení Středočeského kraje nerespektuje to, co si již vyjednaly obce bezprostředně sousedící s vojenským újezdem a kterých se změna bude bytostně týkat?  V čím zájmu vytáhl hejtman Řihák do boje za celistvost Brd ve správě Středočeského kraje, když o tento boj vlastně nikdo nestojí? Ono to totiž chvílemi až vypadá, jako by se Středočechy snad ani nikdo nikdy o ničem nejednal. Poslední vývoj ale ukazuje, že některým středočeským obcím tyto podivné hrátky již začínají vadit, např. obec Zaječov svolala  začátkem března jednání mmj. též k upřesnění některých mediálních výstupů: http://www.zajecov.eu/aktuality/vvp-brdy-3-2013.html

Naše krásné Brdy jsou těžce zkoušené již od dob Masarykových a  když  se po dlouhé době konečně rýsuje šance na nalezení všeobecného dobrého (zejména vznik CHKO v Brdech), bude to vedení Středočeského kraje, které jen kvůli své nenasytnosti a nemoudrosti rozhádá středočeské obce mezi sebou a veškeré jejich dohody s ministerstvy zruinuje?

Celá věc by přece mohla jít do Parlamentu předjednaná a ne aby se spor o krajskou hranici zvrhnul v nic neřešící politický boj a laciné protivládní tažení  – anebo hejtman Řihák politiku jinak dělat neumí.

Mgr. Marcela Paulová,
občanka Plzeňského kraje a obce Strašice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…