Matka Dvořáka z DPP neví, kde přišla k penězům na domy

27.01.2012 17:46

Matka bývalého šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka prý neví, odkud šly peníze na nákup jejích domů v Praze a na Madeiře. Prý se o to ani nezajímala. To částečně nasvědčuje tomu, že peníze mohly být vyvedeny z dopravního podniku.

Matka Dvořáka z DPP neví, kde přišla k penězům na domy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

"Začala jsem hned po revoluci podnikat, vlastním developerské firmy. Za dobu, co podnikám, jsme prodali pozemky či hotové stavby zhruba za tři miliardy. A další miliardu máme nyní uloženou v pozemcích. Moje příjmy byly v řádech stovek milionů korun. Co k tomu dodat? Co mi kdo vyčítá," uvedla Marie Nováková v rozhovoru pro MF Dnes.

Nováková je matka bývalého šéfa Dopravního podniku Praha Martina Dvořáka. Ten je nyní podezřelý, že koupě jejích domů v Praze a na Madeiře můžou mít spojitost s jeho působením v dopravním podniku.

O jejich rodinné obchody se nyní zajímá protikorupční policie. Panuje totiž podezření, že z dopravního podniku byly vyvedeny desítky milionů korun.

"V roce 2006 jsem si vyhlédla na Madeiře projekt na domy. V roce 2007 jsme začali jednat. A protože jsem potřebovala advokátní kancelář, která nám udělá smlouvy, obrátila jsem se na pana Šachtu, jehož si nesmírně vážím. Pan Šachta mi v jednu chvíli nabídl, že má spoustu bonitních klientů, zda bych nechtěla nějaký úvěr. Ráda jsem souhlasila," vzpomíná Nováková.

Vůbec ji prý nezajímalo, odkud peníze pocházejí. "Jak já jsem měla zkoumat, odkud berou peníze? Oni mají 200 klientů, kterým spravují peníze, nemovitosti a další majetek. Nezajímalo mě, co, kde, jak. Proč by mě to mělo zajímat? Mají moje akcie a ještě docela vysoký úrok."

Obchod tehdy zprostředkovala advokátní kancelář Šachta & Partners. Peníze na dům na Madeiře si Nováková částečně půjčila od firmy Unitex International Capital. Tato společnost v ten samý den uzavřela smlouvu o půjčce s Mavex Group Incorporated z Panenských ostrovů. A Mavex v té době spoluvlastnila společnost Bitmedia, která vydělávala miliony u Dopravního podniku Praha za provoz reklamních obrazovek v metru. V čele byl Novákové syn Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …