Maxa: Současní komunisté jsou ti nejslušnější, co v partaji zůstali

07.05.2010 7:47

ROZHOVOR Písničkář Martin Maxa překvapil veřejnost rozhodnutím zpívat na mítincích KSČM. Maxa ParlamentnímListům.cz vysvětlil, co jej ke spolupráci s KSČM přivedlo.

Maxa: Současní komunisté jsou ti nejslušnější, co v partaji zůstali

Písničkář Martin Maxa dříve lákal dívky a ženy na svůj zpěv, modré oči a na své svaly, aby si kupovaly jeho hudební nosiče. Nyní láká kolemjdoucí na ulicích a náměstích na mítinky komunistů, aby následně odevzdali KSČM svůj hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny. Proč právě komunisté získali bývalého učitele tělocviku pro svou kampaň? Odpovídal exkluzivně pro server ParlamentniListy.cz.

Jste jeden z umělců, kteří kývli na nabídku politické strany a vystupují na předvolebních akcích. Co vy a politika?

Já jsem celá léta, co jsem na světě, apolitickým člověkem, v tomto smyslu jsem se nikdy nijak zvlášť neangažoval a i tohle mé angažmá v rámci těchto mítinků se omezuje v podstatě jen na zpívání. To ovšem neznamená, že jsem nikdy nedokázal ukázat prstem na to, co je špatné a co dobré. Pokud se týká mého vztahu k politice v současné době, asi bych jej vyjádřil jedním slovem - znechucení.

Znechucení z posledních let?

Je to znechucení z celého toho porevolučního vývoje, zejména z posledních deseti let, kdy si náhle uvědomuji, že žiji ve společnosti skrz naskrz prolezlé korupcí, kde je právo jen kladivem na slušné lidi, sloužící jen zájmům těch mocných a nedotknutelných, kde do různých pater politiky už dávno prorostl organizovaný zločin a kde se mé sny o slušné demokratické společnosti už dávno rozplynuly. Jako by jeden totalitní režim vystřídal jiný. Taková malá česká mafiánská totalitní pseudodemokracie.

Jak vnímáte dnešní levici?

Levice a pravice jsou jen slova zastupující dvě různá řešení společenského uspořádání. Já nerozlišuji podle slov, já vidím pouze lidi. Je mi úplně jedno, kdo je součástí jaké politické strany, jestli je pravicová nebo levicová, mě stačí, když se ti lidi chovají slušně a čestně. To jediné od lidí očekávám. Za těchto okolností je mi úplně lhostejné, jestli se tak bude chovat politik pravicově nebo levicově smýšlející.

Čtěte také:
Komunistům zpíval Maxa, mnoho posluchačů nepřitáhl

Požádala vás o vystoupení v rámci předvolební kampaně i jiná strana než KSČM?

O moje vystoupení byl v minulých letech zájem i u jiných stran, ale většinou jsem se v tomto ohledu nikdy moc neangažoval, spíš jsem se tomu hodně vyhýbal. Je to možná o tom, že ve mně dozrál čas něco udělat a tenhle můj postoj, by mohl být pro někoho minimálně podnětem k zamyšlení.

Nebudu nejspíš jediný, kdo před jednadvaceti lety cinkal se slzami v očích na náměstí a dnes mu z celé té úžasné euforie, která jej tehdy zcela ovládla, zbyl jen takový zvláštní  pocit studu. Já jsem člověk, který je altruisticky založený a má účast na těchto mítincích je cosi jako skoncování s minulostí a s věčným žehráním na ní. Jistě, ukažme prstem na zločiny minulosti, ale začněme se konečně také zabývat těmi současnými. Mám totiž pocit, že naše děti jednou mnohem víc zaplatí právě za ty současné.

Rozumím tomu správně, že KSČM dnes vnímáte jako naprosto standardní parlamentní stranu?

Ano. Víte, mně je skoro padesát let, a docela přesně si pamatuji devětaosmdesátý. Navíc pocházím z poměrně malého města, kde se lidi navzájem dobře znali. Všichni věděli, kdo je a kdo není komunista, kdo je slušný člověk, třebaže je z nějakého důvodu komunista a kdo je prospěchářský hajzl a právě proto je komunista.

A já si velice dobře pamatuji právě tu druhou sortu komunistů, kteří nejhlasitěji práskali rudými knížkami o stůl a opouštěli řady tehdejší KSČ. A pak jsem je začal vídat v řadách Občanského fóra a následně na kandidátkách různých ODS, ČSSD a jiných tehdy vzniknuvších „ demokratických" stran a to samé se myslím opakovalo ve všech městech po celé ČR.

Už to nás tehdy mělo všechny varovat a nabádat k obezřetnosti při vynášení soudů nad těmi, kteří se rozhodli tu partaj neopustit.

Pokud se tedy budeme bavit o minulosti, bavme se skutečně o těch černých místech, kdy se dělo něco velmi špatného. Ale nebavme se o lidech, kteří dnes kandidují za KSČM. Ono je totiž možné, a řekl bych, že velice pravděpodobné, že tito lidé jsou možná ti nejslušnější, kteří ještě v politice zůstali.

Kterýkoliv zločinec s vazbou na ty mocné je u nás ale dnes bohužel akceptovatelnější než slušný komunista a to je zlé. Na tohle jednoduše nemohu přistoupit. Netvrdím, že každý komunista je dobrý člověk, jisté ale je, že ti kteří tu posledních dvacet let vládnou, dobří rozhodně nejsou. Právě oni mají na svědomí všechen ten společenský marast, který mě tak ničí. A s ním nemají současní komunisté nic společného. Proto opravdu nemám ani ten nejmenší mravní problém hrát na jejich mítinku.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…