Média opět kradla na Facebooku. Obětí mladá poslankyně

18.01.2011 9:57

Více než půl miliardy uživatelů Facebooku ve světě, z toho téměř tři miliony českých profilů vytvářejí docela slušnou zásobárnu informací pro média. Ta se díky němu dostávají i k vysloveně soukromé komunikaci. Je její zveřejňování dokladem pokleslosti médií, nebo jsou na vině jen ti, co informace vynesou?

Média opět kradla na Facebooku. Obětí mladá poslankyně

Pro novináře je Facebook mnohdy zlatým dolem, protože z něj mohou velice rychle čerpat informace o známých osobnostech i získávat náměty pro své články. Podle odborníka na nová média Miloše Čermáka však nejde o nějaký zásadní zvrat v žurnalistice. „Není to nějaká výrazná změna, pouze práci novinářů urychluje," uvedl pro ParlamentníListy.cz mediální odborník.

Jiný pohled na Facebook bude mít čerstvě mladá poslankyně KSČM  Květa Končická Matušovská. Ta si přes sociální síť psala s kolegou poslancem Adamem Rykalou a mimo jiné zmínila, že pomáhá svému manželovi, studentovi Vysoké školy hotelové, se semestrální prací. Mezi přáteli, kteří oba u svého profilu měli, se našla „dobrá duše", která tuto část soukromé komunikace předala deníku Blesk.

Informace novináře z Blesku zaujala natolik, že jí věnovali prostor odpovídající jedné tiskové straně.

Riziko sociální sítě a příliš mnoha lidí v soukromí

„To je velké nebezpečí sociálních sítí, že se na nich pere i prádlo, které má zůstat veřejnosti skryto. Neetické je samozřejmě to počínání od člověka, který sdělovacím prostředkům informace poskytl. Od médií a bulvárních zvlášť se nedá čekat, že by po takto předhozené kořisti neskočila. Jen to dokládá jejich čím dál větší pokleslost," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, bývalý ředitel Asociace reklamních agentur.

V médiích naopak vůbec žádnou vinu nevidí Jan Jirák z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK. „To není problém médií, ale riziko Facebooku a volby špatných přátel. Když si někdo pouští do svého soukromí příliš mnoho lidí, nemůže se divit. V tomto jsou sdělovací prostředky zcela bez viny," řekl Jirák pro ParlamentníListy.cz.

Žádné stínání hlav mezi přáteli poslanec nechystá

Jeden z dvojice, jejíž korespondenci bulvár zveřejnil, sociálnědemokratický poslanec Adam Rykala kvůli tomu čistku mezi svými přáteli na sociální síti neplánuje. „Musíme být jako poslanci připraveni na to, že cokoli napíšeme na Facebook, mohou novináři zneužít. Nikoho z přátel ale kvůli tomu vyřazovat nebudu," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Rykala.

Více důvodů ke zpytování, zda si mezi své přátele nepustila někoho, kdo si takové označení nezaslouží, má zřejmě jeho kolegyně Končická Matušovská. Její vyjádření se však redakci získat nepodařilo, protože nebrala telefon.

Problémy s úniky svých myšlenek z Facebooku měla před časem známá Petry Paroubkové a někdejší kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Alena Borůvková. Její výroky hájící Jiřího Paroubka a jeho choť byly vytrvale citovány nejen bulvárními periodiky. Borůvková následně pročistila seznam uživatelů, kteří mají na její profil přístup.

K věci:

Facebook pro novináře? Pomůcka i ohrožení, míní odborník 

"Rudá kráska" Končická se provdala. Za řidiče náklaďáku 

Nejmladší poslanec: Školu dodělám i ze Sněmovny, slíbil jsem to 

Foto: Facebook

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …