Miliarda na povodně od věřících? Na dopis Severočeským odpoví kardinál

09.06.2013 8:59

Kardinálu Dominiku Dukovi měl tento týden dojít dopis s prosbou, aby inicioval dar církve pro oblasti postižené povodněmi. Miliarda z majetků získaných v rámci církevních restitucí by podle hnutí OMMO, které představiteli římskokatolické církve výzvu zaslalo, mohla zmírnit napětí mezi odpůrci církevních restitucí a náboženskou obcí. Církev ji však neuvolní.

Miliarda na povodně od věřících? Na dopis Severočeským odpoví kardinál
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Hnutí „Občané městu, město občanům“ z Mostecka radilo kardinálovi, aby česká církev, bohatší o restituovaný majetek, ukázala, jak to s užitečným využitím majetku pro blaho všech skutečně vidí. To prý ale nejde, odpověděli lidé od kardinála redakci ParlamentníchListů.cz, která se pídila po osudu severočeského dopisu. „Církev zatím nemá možnost uvolnit z majetkového narovnání žádné prostředky - první splátky vyrovnání obdržíme až po roce 2014. Věnujte prosím tomuto argumentu pozornost,“ upozornil ParlamentníListy.cz Josef Nerušil z Arcibiskupství pražského. Na zmíněný dopis prý bude odpovídat sekretariát kardinála Duky, který však zatím prý ještě neměl žádné informace.

Hnutí vybídlo Duku, aby se z restitucí uvolnila miliarda na povodně

Vedení hnutí vybídlo nejvyšší autoritu římskokatolické církve u nás Dominika Duku oficiálním dopisem (jehož kopii má redakce k dispozici), aby se z majetkového a finančního vyrovnání České republiky s církvemi uvolnila na pomoc postiženým jedna miliarda korun. Tím by se podle jejich mínění určitě utlumily převažující negativní reakce na celý proces majetkového vyrovnání státu s církvemi, které by si mnozí představovali jinak. „Navrhujeme, aby se církev projevila jako duchovní a morální garant a zároveň učinila kroky k nápravě tam, kde majetek a peníze byly a jsou zdrojem nezákonností bez ohledu na ideologické proklamace, děly se a dějí v hojné míře již i v době po listopadu 1989,“ uvádí pro ParlamentníListy. cz předseda hnutí Leoš Vaněk.

Hnutí OMMO se obecně nevyhraňuje proti takzvaným církevním restitucím. Dle svých vyjádření plně respektuje právo každého mít jakoukoliv víru či zastávat ateistickou pozici. „Nesmiřujeme se však ani s bezprávím, jehož jedním z projevů byly lidské i majetkové excesy vůči církvím v minulosti,“ píší rovněž kardinálovi. V té souvislosti zmiňují i „svou“ kauzu v Mostě, kdy se prodej nemovitosti kulturního domu Repre uskutečnil i přesto, že dle jejich mínění stojí na pozemcích chráněných blokací paragrafu 29 zákona 229/1991 o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku.

Dominik Duka k prvotní pomoci církve  v době povodní uvedl, že koordinace všech složek státu, vlády i církve je dobrá a pomoc funguje. Osobně tento týden Charitě předal za Arcibiskupství pražské půl milionu korun ve prospěch postižených povodněmi. Charita dále uvolnila několik milionů korun a shromáždila kolem dvou milionu během jednoho dne od menších dárců. „Další pomoc ze strany církve bude samozřejmě pokračovat, tak jako při povodních v letech 1997, 2002, 2009 - kdy církev v konečném důsledku shromáždila několik desítek miliónů na pomoc postiženým povodněmi,“ uvedl ParlamentnímListůmcz.cz za kardinála Josef Nerušil z pražského arcibiskupství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…