Miloš Zeman jednal s důležitými lidmi. Byli jsme u toho jako jediní, čtěte

27.08.2015 13:22

Slováci vstupem do eurozóny zázračně zbohatli. Při debatě s významnými byznysmeny a velvyslanci to na akci Kulatý stůl společnosti Comenius ve středu večer řekl prezident Miloš Zeman. Evropská unie podle Zemana kulhá, protože má jednu nohu, kterou je euro. Přesto si prezident myslí, že euro je jakási kotva. ParlamentníListy.cz byly jako jediné médium exkluzivním účastníkem Kulatého stolu.

Miloš Zeman jednal s důležitými lidmi. Byli jsme u toho jako jediní, čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se zúčastnil Kulatého stolu panevropské společnosti pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci Comenius k aktuálnímu dění v ČR a v Evropě

Anketa

Přejete si pád Sobotkovy vlády a předčasné volby do Poslanecké sněmovny?

91%
9%
hlasovalo: 10601 lidí

Prezident Miloš Zeman se ve středu večer zúčastnil jako hlavní host debatního Kulatého stolu, který tradičně pořádá panevropská společnost pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci COMENIUS vedená doc. Karlem Muzikářem seniorem.

Tato setkání jsou bez účasti médií, nyní bylo organizátory umožněno, aby se debaty s prezidentem a byznysmeny zúčastnil 1. zástupce šéfredaktora ParlamentníchListů.cz, což „trápilo“ některé další novináře, kteří na akci dle jejich vlastních slov nebyli vpuštěni. Reportér idnes.cz Josef Kopecký tomu dokonce věnoval část svého článku, v němž o věci informoval.

V pražském Top hotelu, kde se událost konala, se sešly desítky elitních českých podnikatelů i někteří velvyslanci. Hlavním hostem a řečníkem byl prezident Miloš Zeman, který dvě hodiny s účastníky debatoval a odpovídal na otázky. Z titulu akce se hovořilo především o ekonomických tématech včetně společné evropské měny.

„Toto je diskusní fórum, nikoli castrovská dlouhohrající přednáška, při které posluchači většinou usnou. Jsem připraven sice odpovědět na jakoukoli otázku, ale v případě, že o nějakém tématu nebudu téměř nic vědět, nebudu předstírat všeználkovství a poctivě přiznám, co neumím. Pro své úvodní slovo jsem si, jak je mým zvykem, připravil jednu provokaci, která možná poněkud rozvíří naši diskusi,“ sdělil na úvod prezident Zeman.

A připomněl své setkání s šéfy Poslanecké sněmovny a Senátu. „Jak víte, nejvyšší ústavní činitelé nedávno vydali prohlášení, které se kriticky vyjadřuje k devalvaci české koruny ČNB. Lze na to mít různé názory a plně uznávám nezávislost národní banky. Pouze tvrdím, že ten, kdo je nezávislý, není nekritizovatelný,“ sdělil Miloš Zeman.

Zásah České národní banky podle Zemana znehodnocuje úspory střadatelů a objektivně brání i budoucímu exitu v případě, že „jednoho krásného dne, až bude Řecko vykopnuto z eurozóny, přijmeme euro“.

Prezident se dále v debatě tématu eura dotkl podrobněji na příkladu Slovenska. „Když Slováci vstupovali do eurozóny, dokázali zázrak. Odstraněním kurzového polštáře dokázali z třiceti šesti slovenských korun za euro vstoupit s kurzem třicet korun za euro. Slováci vstupem do eurozóny zázračně zbohatli. Kdo umí, ten umí. A dnes 70 procent Slováků je s eurem spokojeno. To, že u nás 30 procent podporuje vstup do eurozóny je kromě strachu z neznámého podle mého mínění motivováno i oprávněnou obavou, že bychom museli platit řecké dluhy,“ konstatoval Zeman.

Prozradil také, že se v Číně připravuje podpis některých významných dohod. „Nikoli pouze formální deklarace. K jejich podpisu má teprve dojít, takže to nebudu prozrazovat,“ řekl prezident republiky.

Podle svých slov si uvědomuje, že návštěvy v zemích, kde existují prezidentské systémy, mají pro českou ekonomiku daleko větší vliv než v zemích, kde existují systémy parlamentní demokracie. „Prostě politici ať v Rusku nebo Číně mohou ovlivnit mnohem více věcí, než mohou ovlivnit lidé, kteří byli zvoleni na poměrně krátké funkční období a někdy se cítí zavázáni svým voličům do té míry, že se obávají v případě velkých projektů, jako je třeba kanál Dunaj-Odra-Labe, překročit horizont volebního období, aby nebyli kritizováni, že někdo bude sklízet plody jejich práce,“ pokračoval Miloš Zeman.

Jeden z byznysmenů prezidentovi řekl, že je pro zachování české koruny, a to i přesto, že by mu euro coby exportérovi pomohlo. „Odpovím vám protiotázkou,“ reagoval prezident. „Proč Němci, hrdí na svoji marku, přijali euro? Proč Francouzi, hrdí na svůj frank, přijali euro? Proč naopak norská koruna oslabila v krizi o 70 procent? Euro je podle mého názoru kotva. Když ekonomiku ukotvíte v pevné měně, tak tu je tzv. teorie optimálních měnových zón a tato teorie v podstatě vylučuje Řecko z Evropské měnové unie, protože tam z řady definic nespadá. Ale ponechává tam Německo, Francii a potenciálně i Českou republiku, protože ta optimální měnové zóně odpovídá,“ vyjádřil přesvědčení český prezident.

Miloš Zeman podpořil názor Andreje Babiše o uspořádání referenda. „Nikoli referendum o zavedení eura, k tomu už jsme vázáni asociační dohodou, ale o termínu zavedení eura. Nejsem proti tomu, abychom výsledky tohoto referenda respektovali, protože ono konečně udělá to, o co se teď v diskusi pokoušíme tady. Otevře se věcná argumentovaná diskuse pro a proti; kdo chce korunu a proč, kdo chce euro a proč; jaké jsou výhody, jaké jsou nevýhody; a jenom pokrytec tvrdí, že poměr mezi výhodami a nevýhodami je deset – nula, anebo nula – deset. Je to vážení na lékárnických vážkách. Vyměňujme si tedy argumenty a při té argumentaci vycházejme i z příkladu jiných zemí včetně již zmiňovaného Slovenska,“ podotkl prezident Zeman.

Dle prezidenta musíme udělat vše proto, abychom se nedostali na periferii EU. „Vyslovím další provokativní názor. Evropská unie kulhá, má jednu nohu a tou je společná měna. Nemá ale druhou nohu, kterou by byla fiskální politika, harmonizace daní a vše, co s tím souvisí,“ zdůraznil Miloš Zeman.

Další otázka pro prezidenta zmiňovala, že přijetím eura ztratí Česká republika významnou část své suverenity. „Československo před druhou světovou válkou bylo suverénní zemí. Co mu to pomohlo? Nebylo začleněno do bezpečnostních struktur ani do ekonomických struktur. Nicméně obava, že by některé kompetence převzala Evropská centrální banka je naprosto opodstatněná,“ souhlasil s námitkou prezident Miloš Zeman na debatě s byznysmeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …