Ministr Kocourek: Česko jednalo s Kazachstánem o posílení spolupráce

06.07.2011 13:58

Bezmála dvacítka českých firem a představitelé České republiky a Kazachstánu ve čtvrtek a v pátek v Praze jednali o možnostech pro posílení vzájemného obchodu.

Ministr Kocourek: Česko jednalo s  Kazachstánem o posílení spolupráce

Akce vyvrcholila v pátek pátým zasedáním Česko-kazachstánské mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

"Kazachstánský trh je perspektivní hlavně pro dodávky investičních celků, dopravní techniky a spotřebního zboží. Specifikem místního trhu z pohledu českých firem je to, že se jim daří uzavírat větší množství spíše menších kontraktů," upozorňuje Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod.

"Po propadu způsobeném světovou hospodářskou krizí objem našeho vzájemného obchodu opět rychle stoupá, i když import z Kazachstánu převažuje nad naším exportem, což je dané zejména tím, že Kazachstán patří k zemím, odkud dovážíme nejvíce ropy. Jedním z nástrojů, jak tuto bilanci zlepšit, je právě mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci," dodává náměstek Hovorka.

Českou delegaci složenou ze zástupců příslušných resortů a soukromých podniků vedl náměstek Milan Hovorka, kazašskou stranu vedl náměstek ministra průmyslu a nových technologií Bakhytšan Džaksalijev. Jednání komise probíhala především v rámci pracovních skupin, jichž se zúčastnily kromě zástupců příslušných resortů a organizací také představitelé firem. Vedle obecných podmínek pro dvoustrannou spolupráci se jednalo především o projektech připravovaných českými podniky pro Kazachstán v mnoha různých oborech.

Dále čtěte:
Topolánek lobbuje v Kazachstánu. Za kolik?
Ministr Kocourek: Odpovědnost za rozpočet mají nést volení politici

Dotaz Martinu Kocourkovi můžete položit ZDE

##PROFIL 2198##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…