Ministr Kuba: Občané, nenaleťte na sliby ČSSD. Věřím vám

02.01.2012 6:52

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS míní, že ačkoli vládě se v roce 2011 podařilo prosadit řadu věcí, na veřejnost negativně působily spory v koalici a aféry ministrů. Eurozóna bude v příštím roce podle něj stagnovat, pro české exportéry bude tak nezbytné nabízet své výrobky mimo Evropu.

Ministr Kuba: Občané, nenaleťte na sliby ČSSD. Věřím vám
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Pane ministře, jak podle vás v roce 2011 fungovala vláda?

I přes některé neshody a krizové situace, které bohužel hodně určovaly mediální obraz a to, jak vládu vnímají občané, je třeba říct, že vláda dokázala splnit hodně z reformního programu a to považuji pro naši zemi za podstatné.  

Co byste vládě vytkl?

Už jsem to zmínil v odpovědi na vaši první otázku. Přestože vláda plní svůj program a provádí kroky nezbytně nutné a prospěšné pro další vývoj naší země, její vnímání veřejností určují více nejrůznější kauzy a vnitrokoaliční spory.

A jak tomu lze čelit?

Vláda musí prostě pokračovat ve svém reformním úsilí. Věřím, že všichni tři partneři k práci ve vládě přistoupí i v dalším roce zodpovědně a nenechají se ovlivnit faktem, že rok 2012 bude v krajích rokem volebním. 

Jaká mohou existovat v příštím roce podle vás hlavní úskalí pro naši zemi?

Hlavním úskalím bude nepochybně v tuto chvíli nečitelný vývoj na evropské scéně. Zcela zásadní bude, jak se Evropské unii podaří vyřešit současnou dluhovou krizi, jak se bude vyvíjet eurozóna, zda se v ní udrží všichni současní členové, nebo zda dojde k nějakým změnám, které by pak měly významný vliv i na situaci České republiky. 

A jak byste ohodnotil práci svého ministerstva?

Ve funkci jsem teprve měsíc, tak bych se nerad pouštěl do detailního hodnocení práce, u které jsem osobně nebyl, nicméně například na aktualizaci energetické koncepce byl odveden velký kus práce. Požádal jsem o půlroční odklad jejího předložení do vlády, abych vše mohl ještě jednou projít a prodiskutovat se zainteresovanými partnery a abychom dokázali přesně vyjádřit dopad jednotlivých variant do české ekonomiky. Z práce svého předchůdce na ministerstvu bych vyzdvihl především předloženou strategii konkurenceschopnosti, která, pokud bude důsledně naplněna, může našemu hospodářství do budoucna velmi prospět. 

Co považujete za svoje hlavní úkoly na svém rezortu pro příští rok?

Jednou z hlavních priorit bude hned na začátku roku práce na proexportní politice. Považuji za naprosto nezbytné, aby stát v současné ekonomické krizi poskytl naši podnikatelům a exportérům lepší podmínky, aby mohli proniknout na nové trhy ekonomik, které nejsou postiženy současnou ekonomickou krizí. Na přípravě nové proexportní politiky intenzivně pracujeme se Svazem průmyslu a dopravy i Hospodářskou komorou a v průběhu ledna bychom ji chtěli představit. 

 

Je ve výhledech na příští rok podle vás spíše důvod k optimismu či třeba mírnému pesimismu?

To je vždy o tom, jestli se na sklenici díváte jako na poloplnou či poloprázdnou. Já jsem založením spíše optimista, takže spíše věřím v ty pozitivnější varianty. 

Hovořil jste o podpoře proexportní politiky. Neobáváte se ale, že ekonomická krize může vést EU i další země mimo EU k protekcionismu?

Tato otázka je na stole v době krize vždy. Pokaždé to k takovému řešení může někoho svádět. Věřím ale, že se lídři zemí zachovají zodpovědně a takový vývoj nepřipustí. Neprospěl by v důsledku nikomu.

A nemůže ekonomická krize ohrozit export do mimoevropských zemí a způsobit snížením vývozu pokles výroby českého průmyslu?

Spíše si myslím, že ohrožen bude export do zemí EU. Naše země tam vyváží 80 procent svých produktů a vzhledem k ekonomickým prognózám se tam nedá očekávat nějaký růst, takže pro exportéry to bude spíše boj o udržení pozic. Právě proto se v nové proexportní strategii chceme zaměřit na mimoevropské země, které nejsou současnou krizí tolik zasaženy. 

Zmínil jste, že v příštím roce budou důležitou událostí volby do krajů. Jak tipujete jejich výsledek?

Věřím, že občané pochopí, že není čas na rozhazování a nenaletí na nesmyslné sliby sociální demokracie, které mají platnost pouze po dobu volební kampaně a po volbách z nich ČSSD rychle couvá. Příkladů z poslední doby máme hned několik, za všechny například třinácté důchody, nebo proplácení zdravotnických poplatků, které snad drží již jen Středočeský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …