Ministr dopravy k dálnici: Na D1 jsem si málem vyklepal zuby

12.07.2011 8:20

Stav dálnice D1 se podle ministra dopravy už nedá nazývat ani nebezpečným, spíše havarijním. Musíme s tím ihned něco udělat. Předpokládám, že přípravné práce na modernizaci D1 by mohly odstartovat už letos v listopadu, samotná realizace pak v letech 2012, 2013 a 2014, říká P. Dobeš.

Ministr dopravy k dálnici: Na D1 jsem si málem vyklepal zuby

V Hulíně se v pondělí otevíral nový úsek dálnice D1 a událost si nenechal ujít ani ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Cesta z Prahy do Hulína po D1 ale prý žádný balzám nebyla. „Zpočátku se mi jelo docela dobře, ale obzvláště úsek od Vysočiny dolů byl náročný a chvílemi jsem si myslel, že si na té cestě doslova vyklepu zuby. Musím říct, že tam už je stav dálnice v opravdu velmi špatném stavu," uvedl pro Parlamentní listy ministr Dobeš.

Stav dálnice D1 se podle ministra dopravy už nedá nazývat ani nebezpečným, spíše havarijním. „Musíme s tím ihned něco udělat. Předpokládám, že přípravné práce na modernizaci D1 by mohly odstartovat už letos v listopadu, samotná realizace pak v letech 2012, 2013 a 2014. Podle hrubých odhadů by kompletní modernizace D1 měla stát tak 22 miliard korun. Jsou to ale odhady dnes, výsledná cena může být nakonec i vyšší," podotkl Dobeš.

Peníze na opravu budou

Peníze na modernizaci D1 prý nejsou problém. „Peníze na to s největší pravděpodobností budou. A to i proto, že se bude jednat o jeden z náhradních projektů operačního programu D1. Peníze by měly putovat z Evropské unie a z národních zdrojů," upřesnil ministr dopravy.

Dále čtěte: Celková oprava dálnice D1 se protáhne na deset let

V souvislosti s dálnicí D1 ministr vzpomněl také na známý vtip, že D1 je nejdelším tankodromem v České republice. „Pevně ale doufám, že po modernizaci dálnice bude tento vtip už jen minulostí a zmizí ze světa," sdělil Dobeš. Bez nutné modernizace totiž podle Dobeše není možné dálnici D1 považovat za opravdovou evropskou dálniční síť.

Související:

Ekologové si stěžují u EK kvůli dostavbě dálnice D8

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…