Moravané truchlí za Havla. Co dokázal ale netuší

22.12.2011 20:05

Co konkrétního Václav Havel pro naši zemi udělal? Není uctíván jen jeho mediální obraz namísto jeho činů? ParlamentníListy.cz zjišťovaly v ulicích Olomouce, proč smrt exprezidenta zasáhla tolik lidí.

Moravané truchlí za Havla. Co dokázal ale netuší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Lidé si odjakživa vytvářeli své hrdiny, idoly, obdivovali jiné, kteří podle nich byli tací, jací si přáli být i oni sami. Někdy jim i bylo jedno, že se jedná o postavy neexistující, smyšlené. V dětství je často idolem někdo z rodiny, ať už krásná maminka či chytrý tatínek, později sportovec nebo postava z filmu či knihy. Teprve až dospějeme, jsou našimi vzory či lidmi, které obdivujeme, ti, kteří přináší něco dobrého pro tuto zemi či tento svět (a většinou stále rodiče). Zatímco však u rodičů či fiktivních postav víme přesně, co udělali dobře, či špatně, můžeme totéž říci i o jiných, jejichž životy jsou nám zprostředkovány pouze skrze média?

Co Havel udělal?

Proč vlastně máme tyto lidi v úctě? Co konkrétně Havel udělal? V neděli 19. 12. 2011 se všemi médii rychle roznesla zpráva o smrti našeho prvního polistopadového prezidenta, pana Václava Havla. Lidé na tuto zprávu reagovali rychle. Někdo jeho smrt nepovažoval za událost hodnou jakéhokoli komentáře, našli se i tací, zejména zastánci jiného druhu politiky, než tento muž reprezentoval, kteří byli svým způsobem i rádi. Pro většinu lidí však odešel člověk, kterého si velmi vážili a měli jej rádi. Šokované reakce na smrt tohoto muže si lidé sdělovali v zaměstnáních, ale třeba také na módních blozích.Lidé plakali. Václav Havel byl určitě člověkem, který byl v očích mnohých symbolem míru, naděje, dá se možná i říci že byl jakýmsi snílkem, který toužil po otevřeném a svobodném světě. Dokázala by však většina truchlících říci, co konkrétně dobrého pro svět a naši zemi udělal? Nebo je uctíván jen jeho mediální obraz?

ParlamentníListy.cz proto oslovily několik lidí, aby jim sdělili důvody, proč je jeho smrt zasáhla. Petr z Olomouce, který  je majitelem jedné malé firmy, k tomu řekl: „Václav Havel pro naši zemi udělal spoustu dobrého. Byl to on, kdo u většiny z nás nastartoval pocit svobody a demokracie.“ Na otázku, zda dokáže říct něco konkrétního, co tento muž učinil, nedokázal odpovědět. Stejně na tom byla i Alena, učitelka taktéž z Olomouce: „Václava Havla si nesmírně vážím. Vydržel věznění, vedl náš stát k demokracii. Ale nějaké konkrétní činy mě nenapadají,“ dodala. Trochu jinak se nad naší otázkou zamyslel Tomáš, student filmové vědy: „Václava Havla si velice vážím jako dramatika. Jeho hry mám velice rád, jsou velmi inteligentní. To je také důvod, proč si ho vážit.“

Litujeme. Nevíme proč

Podobných odpovědí dostala redakce desítky. Obdivujeme někoho, ale vlastně nejsme téměř vůbec schopni dát důvody, proč tomu tak je. Vlastně jsme někde tam vzadu do paměti uložili, že tento člověk je hoden úcty a tak se tím řídíme. Pan Václav Havel si úctu jistě zaslouží-ať už jako dramatik či jako politik. Svůj názor bychom však měli mít podepřený silnými argumenty.

Kučera: Havel obnovil vážnost prezidentského úřadu

Redakce proto oslovila politologa, aby ze své pozice přínos Václava Havla zhodnotil. „Stal se nadlouho pro Západ symbolem nenásilné politické změny ve jménu lidských a občanských práv. Stal se i mravní autoritou pro většinu české společnosti. Z politického hlediska přivedl zemi ke svobodným volbám a obnovil vážnost prezidentského úřadu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog z Fakulty sociálních věd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…