Musite zaplatyt, musite zaplatyt! Drsný případ exekuce s Rusem ve dveřích

03.11.2012 5:35

PŘÍBĚH Moc exekutorů je stále téměř neomezená. I když už dluh ze svého platu splácíte, může se stát, že se stejně objeví u vašich dveří a domáhají se vstupu kvůli exekuci vašeho majetku. Do podobných problémů se může dostat téměř každý.

Musite zaplatyt, musite zaplatyt! Drsný případ exekuce s Rusem ve dveřích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tady se již nedá nic dělat.

Mohl se o tom přesvědčit pan Karel, jehož celé jméno redakce zná, ale nepřál si ho zveřejnit. Ten se rozešel se svou přítelkyní, ale důvěřivě jí nechal mobilní telefon, který jí koupil a léta jeho provoz platil. Jenže bývalá milenka vesele telefonovala, ale účty nehradila. Než ji operátor odpojil, vznikl dluh přes čtyři tisíce korun. A kdo je měl zaplatit? Samozřejmě původní majitel smlouvy s operátorem - pan Karel. „Když jsem zjistil, že vznikl dluh čtyři tisíce korun kvůli telefonu, který užívala moje přítelkyně, samozřejmě jsem se na ní obrátil, aby ho zaplatila,“ popsal pro ParlamentníListy.cz začátek svých problémů. Půl roku se nic nedělo, proto byl přesvědčen, že už je všechno v pořádku. „Nikdo se mi už neozval, až mne najednou mzdová účetní mého zaměstnavatele upozornila, že dostala exekuční příkaz na moji mzdu v celkové výši 23 000 korun. Na tolik dluh vyrostl kvůli nákladům exekuce,“ vysvětlil, jak se během krátké doby jako mávnutím proutku stane z malého problému velký. „Musel jsem se smířit s tím, že mi po tři měsíce budou z platu strhávat osm tisíc korun,“ dodal muž.

Exekutoři se objevili před dveřmi a drali se dovnitř

Tři měsíce s hubenou výplatou uběhly, když se najednou před jeho dveřmi objevil dvoumetrový muž s ženou a domáhali se vstupu. „Nejdřív jsem se vyděsil, protože ten chlap vypadal jako najatý vrah. Dva metry, mluvil špatně česky s ruským nebo ukrajinským přízvukem a mával nějakým papírem, až po chvíli jsem pochopil, že mi jdou zabavit majetek právě kvůli dluhu operátorovi, který už jsem ze mzdy splatil,“ vypráví podivný příběh. Odmítl zástupce exekutorského úřadu vpustit dovnitř a telefonoval mzdové účetní, aby potvrdila, že dluh už splatil. „Účetní byla velmi překvapená, protože právě ten den dostala vyrozumění o nabytí právní moci s příkazem, že má poslat peníze, které mi po tři měsíce ze mzdy strhávala a které měly být do nabytí právní moci deponovány u zaměstnavatele. Snažila se to vysvětlit i vykonavatelům, že na základě vyrozumění posílá celou dlužnou částku, ale bylo to zbytečné,“ říká ParlamentnímListům.cz dlužník. Ve vyrozumění mzdové účtárně doslova stojí, že se „přikazuje plátci mzdy, aby v den, který následuje po doručení vyrozumění soudního exekutora o tom, že usnesení o nařízení exekuce nabylo právní moci, vyplatil zadrženou částku mzdy povinného na účet soudního exekutora“. „Nemohu pochopit, že ve stejný den, kdy odešle tento doklad zaměstnavateli, nařídí stejný exekutor exekuci majetku,“ kroutí hlavou nad chováním exekutora dlužník.

Mne to nezajima, musite zaplatyt, opakoval dokola muž s cizím přízvukem

Muž mluvící špatně česky stále tvrdil, že pan Karel musí buď okamžitě celou částku zaplatit, nebo udělají v bytě soupis jeho majetku. „Ale to jsem odmítal. Nechápu, proč bych měl znovu dávat peníze, které už mi byly strhávány ze mzdy, nebo proč by mi měl někdo zabavit majetek, když jsem dluh už splatil,“ objasňuje. „Ten Rus nebo Ukrajinec, nevím, pořád dokola opakoval jako kolovrátek, 'mne to nezajima, musite zaplatyt'.“ Žena, z níž se nakonec vyklubala vykonavatelka, za víc než hodinu, kdy spor probíhal, prý nepronesla jediné slovo. Pak pracovníci exekutorského úřadu volali exekutorovi, který příkaz vydal, ale i ten trval na tom, aby exekuci vykonali, pokud nedostanou okamžitě peníze na ruku.

Až autorita právníka přesvědčila vykonavatele exekuce, že dluh je už splacen

Bezmoc a nemožnost vysvětlit prostý fakt, že za původní dluh 4 000 korun nehodlá dlužník zaplatit dvakrát 23 tisíc korun, málem způsobil panu Karlovi, který má nemocné srdce a za pár týdnů ho kvůli tomu čeká operační zákrok, srdeční kolaps. Sousedé, které přilákala hádka v domě, mu přinesli vodu a zavolali právníka. Teprve autorita advokáta dokázala přesvědčit vykonavatele, aby svoji povinnost odložili, když hned druhý den jeho zaměstnavatel odesílá – přesně podle instrukcí exekutora - najednou celou dlužnou částku.

Exekutor může vymáhat majetek více způsoby, zákon to umožňuje

Ale mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová tvrdí, že exekutor postupoval podle zákona. „Soudní exekutor může využít najednou více způsobů nebo dokonce všechny, které zákon umožňuje, aby dlužnou částku vymohl,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Tedy současně může nařídit srážky ze mzdy i prodej movitých a nemovitých věcí. Zákon nestanoví žádný finanční limit, žádnou hranici, kdy který prostředek využít, záleží tedy jen na posouzení exekutora. Potvrzuje, že když zaměstnavatel dostane příkaz soudního exekutora, aby vykonal srážky ze mzdy, deponuje peníze na svůj technický účet a pošle je exekutorovi, až když exekuční příkaz nabyde právní moci. A co na celém případu mluvčí Exekutorské komory nejvíc překvapilo? Nebylo to podivné rozhodnutí exekutora získat dlužnou částku několikrát, ani chování vykonavatelky, která nechala za sebe jednat svého pomocníka, který měl na vizitce, že je pověřen soudním exekutorem. „Může mít asistenta, ten ovšem není oprávněn k tomu, aby prováděl soupis, nebo si může přivolat policii,“ vysvětlila běžný postup. K soupisu nebo zabavení věcí je podle zákona způsobilý jen vykonavatel - osoba, která splnila určité podmínky: musí být občanem České republiky, musí mít středoškolské vzdělání s maturitou, musí být v pracovním poměru u exekutora a složit zkoušku u Exekutorské komory.

Nechápu, na co si dlužník stěžuje, když byl exekutor benevolentní

Nejvíc však mluvčí Exekutorské komory šokoval fakt, že nakonec vykonavatelé nezabavili dlužníkovi majetek a dokonce neudělali ani jeho soupis. „Je to velká benevolence ze strany Exekutorského úřadu,“ prohlásila mluvčí Petra Báčová s tím, že nechápe, na co si tedy dlužník vlastně stěžuje. Poškození dobrého jména v místě, kde dlužník žije, nebo zdravotní problémy vyvolané stresem, který byl úplně zbytečný, když dluh už splatil, jsou zřejmě málo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …