Na Ústavním soudu se schyluje k personálnímu zemětřesení

30.12.2012 17:27

Druhý Ústavní soud, který jmenoval Václav Klaus postupně od roku 2003, čekají personální otřesy. Osm ze třinácti soudců skončí mandát v roce 2013, třem v roce 2014 a dalším dvěma o rok později. Nové složení nejvyššího ústavního činitele v zemi tak bude v rukou nově zvoleného prezidenta.

Na Ústavním soudu se schyluje k personálnímu zemětřesení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

 

Ústavní soud však není úplný ani v současné době, a to zejména kvůli neshodám mezi Senátem a prezidentem Václavem Klausem ohledně personálního obsazení. Talár nyní nosí pouze třináct ústavních soudců z maximálního počtu patnácti. Jak ale podotýká Česká televize, v případě poklesu počtu ústavních soudců na dvanáct by byl soud povinen zásadně omezit svou činnost a soustředit se pouze na senátní záležitosti. Ta nejzávažnější rozhodnutí, mezi něž patří například zrušení zákonů, by ale neměl kdo v zemi učinit.

Závažnost situace si uvědomují i prezidentští kandidáti, někteří z nich se už přitom netajili konkrétními jmény, která by mohla místa soudců obsadit.

Morální kredit, bohatá praxe a kvalifikace

Jiří Dienstbier už několikrát deklaroval, že prioritou je pro něj kromě potřebné kvalifikace také morální kredit. Z tohoto důvodu se také ostře postavil proti Klausově poslednímu kandidátovi Janu Sváčkovi, kterého provází pověst člověka s nejasnými vazbami na kontroverzní politiky, například šedou eminenci pražské ODS Tomáše Hrdličku nebo bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce.

Jana Bobošíková klade důraz zejména na bohatou praxi, Jan Fischer, Vladimír Franz, Přemysl Sobotka a Karel Schwarzenberg by vše chtěli "poctivě prodiskutovat" a soudce namíchat jak z praktiků řemesla, tak respektovaných akademiků. Uvedli to v pořadu Interview na ČT 24. Táňa Fischerová má jasno i v konkrétních osobách, které by ráda na pozici ústavního soudce spatřila. Jedním z nich je právník Jiří Přibáň a advokátka Hana Marvanová. Zuzana Roithová by pak hledala soudce "typu Pavla Rychetského", a právě na jeho tip na jména chce vsadit dle svých slov Miloš Zeman.

Všichni prezidentští kandidáti se ale shodují, že základem je konzultace svého výběru se Senátem, aby se neopakoval současný stav neúplného složení ústavních soudců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …