Na velké korupční kauzy se amnestie nevztahuje, zopakoval Jakl v ČT

07.01.2013 19:40

Tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl byl hostem pořadu Interview 24. Hájil tam prezidentovo rozhodnutí udělit amnestii a podle svých slov by si přál, aby si lidé její text přečetli a nenechali se jen tupě masírovat mediální smrští.

Na velké korupční kauzy se amnestie nevztahuje, zopakoval Jakl v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Podle Jakla jsou pohnutky k odporu vůči amnestii různé. „Je to část veřejnosti, která má celkem oprávněné obavy z toho, že se do jejich bezprostředního okolí dostane několik tisíc lidí, které by se tam normálně dostaly později a ne najednou,“ uznal Jakl, že to je jediný oprávněný argument. pak ale existují lidé, kteří by odsoudili cokoli, co by prezident udělal.

O právo na odškodnění nikdo nepřišel

Jakl tvrdí, že pachatelé velkých korupčních kauz amnestováni nebudou. „Na ně se amnestie vůbec nevztahuje,“ tvrdí hradní tajemník. „Vy se se mnou bavíte, jako kdybych byl soudce, který někoho osvobodil. To nejsem – a prezident republiky také ne,“ prohlásil Jakl.

Klaus je podle něj přesvědčen, že mnoho let, kdy se táhnou některé případy, naprosto popírá právo na spravedlivý proces. „Právo na odškodnění není amnestií nijak dotčeno,“ upozornil Jakl.

Klausův tajemník jednoznačně odmítl, že by se prezident rozhodoval podle toho, zda jsou v Česku plné věznice. „Hlavy vychladnou v době, kdy se tablo, které nám neustále o hlavu otloukají média, ukáže jako nepravdivé,“ říká jednoznačně Jakl. Neodmítl, že by bylo lepší, kdyby Klaus udělil amnestii spíše na počátku volebního období. „Je ale správné, aby amnestie byla neočekávaná,“ dodal.

Jaklovi se nelíbí, že je málokdy zmiňováno, že lidé, kteří byli z vězení propuštěni, místo trestu dostali podmínku. „Nad nimi to visí. Jednou udělají chybu a jsou tam zpátky,“ uvedl Jakl. Klaus také avizoval, že ještě udělí nějaké milosti a jeho tajemník je přesvědčen, že už má rozmyšleno, komu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…