Náměstek ministra spravedlnosti na ČT: Ani my nejsme Klausovou amnestií nadšeni

02.01.2013 21:27

Nečekaná svoboda. To znamená v tuto chvíli pro 7416 vězňů dílčí amnestie, kterou udělil prezident Václav Klaus během svého posledního novoročního projevu. „Upozorňuji, že ráno bude toto číslo ještě vyšší,“ poznamenal v pořadu Hyde Park na ČT 24 první náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák (ODS).

Náměstek ministra spravedlnosti na ČT: Ani my nejsme Klausovou amnestií nadšeni
Foto: Archiv DV
Popisek: Daniel Volák, první náměstek ministra spravedlnosti

 

Amnestie přinese očištění více lidem, než se v současnosti uvádí. Jak podotkl náměstek, číslo 7416 se týká pouze vězňů ve výkonu trestu, ale nepokrývá alternativní tresty, podmíněná zastavení trestních stíhání a podobně.

„Prezident republiky realizoval své ústavní právo,“ podotkl Volák bez jakéhokoliv osobního hodnocení. „Nepolemizujeme o tomto právu, naším úkolem je amnestii zrealizovat tak, jak byla vyhlášena ve Sbírce zákonů,“ poukázal na roli ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo nechce mávat s veřejností

Do pořadu však volal jeden rozhořčený divák za druhým a všichni se shodovali na jediném – amnestie je příliš široká, a osvobozuje tak i velké množství těch odsouzených, kteří si to vůbec nezaslouží. „Jak dlouho budete mávat s veřejností?“ ptal se naštvaně jeden z nich. „To nemá ministerstvo spravedlnosti v úmyslu,“ odvětil Volák s tím, že jen musí realizovat Klausovo rozhodnutí. Amnestie je navíc podle jeho názoru přiměřená, úzká a dílčí.

Podle Voláka je zapotřebí umístit amnestii do kontextu, který o ní prozradí více. „Rozsah této amnestie je zhruba čtvrtinový oproti té, kterou udělil Václav Havel v devadesátých letech,“ připomněl. „Jedná se zejména o drobnější trestné činy, na rozdíl od amnestie z let devadesátých, která postihla i ty závažnější.“ A navíc se jedná o Klausovu první amnestii v historii.

A důvod k hysterii z případného ohrožení bezpečnosti občanů by prý nesdílel. „Nemusíme se obávat. Nebude to tak dramatické, policie zcela jistě zajistí pořádek,“ věří náměstek.

Utajovaný proces

Nespokojené a kritické ohlasy ze strany lidu prý ale chápe. „Ani my na ministerstvu z toho nejsme nadšení. Musíme ale toto rozhodnutí akceptovat,“ přiznal. Po formální stránce však amnestie žádným legislativním nedostatkem netrpí. Ojediněle si sice podle něj mohou vyskytnout dílčí výkladové nedostatky, nicméně z hlediska toho, na koho dopadá, je zcela jasná.

Klaus svou amnestii podle Voláka konzultoval s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Jak dlouho ale vznikala, prý netuší. A i kdyby ano, nemohl by to prozradit. Celý proces byl dle jeho slov totiž utajovaný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…