Náš výklad není chybný. Na právo nemůžeme používat matematické poučky, říká Henych z vnitra

24.11.2012 11:09

Ředitel odboru všeobecné správy a člen Státní volební komise Václav Henych, jenž měl na starosti kontrolu hlasů prezidentských kandidátů, obhajuje výpočty úřadu Ministerstva vnitra. K pochybení prý nedošlo, použitá metodika byla připravena předem a je podle něj v pořádku. Henych to říká v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz.

Náš výklad není chybný. Na právo nemůžeme používat matematické poučky, říká Henych z vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková v televizním studiu

"Když se ten zákon zpracoval, od počátku jsme uváděli, jak si myslíme, že by se měl vykládat. Není to tak, že se někdo včera rozhodl, že to bude zrovna tímto způsobem. Nelogické to podle nás není. Já si myslím, že náš výklad je správný. Že na právo nemůžeme uplatňovat závěry a poučky z matematiky či jiných věd," odvrací Henych názory expertů, že procenta výskytu chyb zjištěných ve dvou kolech neměla být sečtena, ale zprůměrována.

Sčítání chyb bylo ale pro tři z jedenácti kandidátů zničující. Ministerstvo pravděpodobně vyřadí z volby Janu Bobošíkovou, Vladimíra Dlouhého i senátora Tomia Okamuru. Dva z těchto tří kandidátů se kvůli metodě výpočtů chtějí obrátit na Nejvyšší správní soud (NSS).

Poškozená se může cítit zejména Jana Bobošíková, která by v případě, že by ministerstvo zvolilo metodu průměru, do volby postoupila. Přesáhla by totiž povinný počet 50 tisíc podpisů o necelou tisícovku.

Pokud NSS rozhodne jinak, nevidím v tom problém

Někteří ústavní právníci tvrdí, že se o metodice diskutovalo v Senátu, kde nakonec zvítězilo průměrování chyb z obou kol. "O tom já bohužel nic nevím. Já jsem byl v Senátu přítomen zasedání ústavně právního výboru, kde se o tomto vůbec nediskutovalo. Jestli posléze někdo na plénu řekl něco dalšího, tak se to stanovisko ke mně už nedostalo," tvrdí Henych.

Pokud by NSS rozhodl, že výklad měl být jiný, než jak ho učinil úřad ministerstva, Henych to nevidí jako problém. "Kandidátům vylosujeme čísla a jede se dál," říká s tím, že se vůbec neobává toho, že by kvůli odvolání k soudu mohlo dojít k posunu termínu voleb.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Vladimír Dlouhý

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…