Naštvaný Štěch: Drábek dává úředníkům obří odměny a lidem říká šetřete

20.01.2012 17:40

Tisková konference sociální demokracie k druhému pilíři důchodové reformy se stala pro opoziční politiky fórem kritizujícím odměny státních úředníků na jednotlivých ministerstvech. Předseda Senátu Milan Štěch pak odměny na ministerstvu práce označil za prémie Drábkovým "drábům", kteří prý hlídají slušné úředníky nesouhlasící s kroky ministra. Ten nevidí důvod něco takového komentovat.

Naštvaný Štěch: Drábek dává úředníkům obří odměny a lidem říká šetřete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch při rozhovoru

Nejprve předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zahájil tiskovou konferenci záměrem ČSSD předložit ještě tento měsíc do sněmovny návrh zákona, který by odložil start druhého pilíře důchodové reformy z roku 2013 na rok 2016.

Podle Sobotky je v hospodářské krizi hazard převádět až 20 miliard z veřejného důchodového systému do soukromých penzijních společností. Rok 2016 jako eventuální druhý termín pro start druhého pilíře pak sociální demokraté nevybrali náhodou.  "Nejpozději v roce 2014 budou volby do sněmovny. Lidé tedy budou mít znovu možnost rozhodnout o tom, jestli si privatizaci důchodového systému přejí," poznamenal předseda momentálně nejsilnější politické síly v zemi. ČSSD podle Sobotky do těchto voleb půjde s programem zrušit plán nynější vlády, který počítá s tím, že lidé budou převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění.

Štěch napadl vládní politiky za odměny podřízeným

Po Sobotkovi si vzal slovo předseda Senátu Milan Štěch. Ten se ale hned pustil do výše odměn pro podřízené premiéra i ministrů na jednotlivých ministerstvech, jejichž výše postupně v médiích vyplouvají na povrch. Pro ParlamentníListy.cz následně senátor uvedl: „Na zámku se tančí, zatímco v podzámčí vláda naordinovala šetření.“

„Vláda neustále předkládá nějaké reformy, které mají dopadnout na občany, neustále říká, jak je potřeba šetřit, a pak se dozvíme o milionových částkách vyplácených na Úřadu vlády. Ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová už byla jako podřízená tehdy ještě ministra práce Petra Nečase placena královsky. Teď se dozvíme, že dostává obrovské sumy odměn za práci nad rámec pracovní doby,“ kritizuje předseda Senátu.

Za perličku považuje odměny vyplácené ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). „Největší bojovník proti přivýdělkům rozdává statisícové odměny a vykládá občanům, jak je třeba šetřit. Tohle by si občané neměli nechat líbit,“ řekl Štěch ParlamentnímListům.cz.

Drábek si prý platí "dráby"

„Já si myslím, že za feudalismu na poddané dohlíželi drábové a teď si Drábek platí své dráby, kteří dohlížejí na to, aby úředníci ministerstva psali materiály, které sami považují za nesmysl. Drábek si tím prostě platí loajalitu,“ dodal senátor pro redakci.

„Pokud se takto pan předseda Senátu vyjádřil, tak takovému výroku opravdu není třeba komentář,“ mávl rukou nad výroky Štěcha Jaromír Drábek. „Každý soudný člověk si názor udělá sám,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Drábek.

SLEDUJEME: Sociální reforma

Odměny až 600 tisíc

Připomeňme, že vyšlo najevo, že za posledního půl roku ministr Jaromír Drábek schválil dvacet prémií vyšších než sto tisíc korun. Čtyři náměstci Jaromíra Drábka si tak přišli na bonusy vyšší než 200 tisíc korun. Úřad uvedl pouze jména a částky, ne však, komu která patří. Vysoce odměněni byli David Kafka, Vladimír Šiška, Karel Machotka a Petr Šimerka. Dostali odměny 270, 350, 500, a dokonce 625 tisíc korun.

Drábek se hájí, že lidé, kteří odměny obdrželi, ušetřili resortu miliardy. "V podstatě se počítalo už dopředu s tím, že ke konci roku bude nabíhat sociální reforma a že když bude práce na ní provedena kvalitně, tak budou taky zaměstnancům vyplaceny vyšší odměny," uvedla k tomu pro ČT mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Práce na úsporách byla náročná

Práce na této reformě prý byla nejnáročnější. "Sociální reforma si vyžadovala realizaci mnoha náročných kroků, týkala se změny řady zákonů a celého systému, narostla administrace, vyplácení dávek přešlo na jednotný výplatní systém. Rozjezd sociální reformy si proto vyžádal manažerské vypětí, leckdy sedm dní v týdnu a často mnoho hodin přesčas,“ dodala Plívová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…