Nečas vyzval ke zklidnění situace ve sporu o plzeňská práva

10.03.2012 8:57

Spor kolem plzeňské právnické fakulty nepotěšil předsedu vlády Petra Nečase (ODS). Ministr školství Josef Dobeš (VV) prodloužil škole akreditaci až do roku 2016, čímž popudil Akreditační komisi, která na něj chce podat žalobu. Nečas zcela nepodpořil ani jednu stranu, píše deník Právo.

Nečas vyzval ke zklidnění situace ve sporu o plzeňská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas hovoří ke spolustraníkům

Nečas řekl, že je potřeba najít takové řešení, které by studentům práv pomohlo dostudovat v Plzni nebo někde jinde. Zároveň by se škole nemělo dovolit pokračovat, když nesplňuje standardy. Vyzval také aktéry sporu ke zklidnění situace.

Měli bychom myslet také na studenty

„Měli bychom také myslet na studenty plzeňské právnické školy, kteří za spory nemohou, několik let zde studovali a teď jim je řečeno, že jejich škola skončí,“ uvedl Nečas Právu.

Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) prohlásil, že je potřeba legislativně ochránit autonomii Akreditační komise a oddělit ji od vlivu politických stran.

„Zákonem je také potřeba řešit situaci, která může nastat, když vysoká škola ztratí akreditaci. Není možné, aby bylo ze dne na den ohroženo studium téměř 2000 studentů,“ vysvětlil Chládek v Právu.

Feudál Dobeš rozkládá nezávislý systém

Předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09) označila jednání ministra Dobeše za „feudální počin omilostnění, který rozkládá nezávislý systém“. Poukázala na to, že pouze Akreditační komise má právo kontrolovat kvalitu vysokých škol.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který minulý rok stál v čele fakulty, ocenil, že může pokračovat škola a reformy, které tam začaly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …