O novém ministrovi: Don Pablo z Brna, pracuje jako kmotr

03.07.2012 12:45

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek není tak úplně nepopsaným listem. V době svého místopředsedování ODS vydal několik prohlášení, které nebyly úplně v souladu s oficiální stranickou politikou. A kromě toho zanechal stopu i na zastupitelstvu města Brna- jeho oponenti na něj dodnes vzpomínají.

O novém ministrovi: Don Pablo z Brna, pracuje jako kmotr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Server Lidovky.cz připomíná Blažkův někdejší pozoruhodný výrok, který vyznívá pikantně i vzhledem k tomu, co podle oficiálního zdůvodnění zlomilo vaz jeho předchůdci. „Jestli o něco usiluji - i když v tom zatím nejsem úspěšný -, tak to bude nová politika ODS, a ta nesouvisí s reklamními hesly o očistě,“ řekl v rozhovoru pro Respekt již v roce 2010, po svém zvolení místopředsedou strany.

„V téhle souvislosti uvedu jeden příklad, který mě děsí, a to je prohlášení vlády, že její politikou je 'rozpočtová odpovědnost'. Vládní politika nemůže stát jen na státním rozpočtu. To je další heslo, které jsme prezentovali navenek, ale liberál se má starat hlavně o to, jak se mají lidi, ne stát,“ myslel si tehdy ministr. Je jisté, že nyní bude nucen přijít šetření na chuť.

Brněnský Don Pablo                      

Rovněž další slogan této vlády- boj proti korupci- je podle některých v Blažkově případě spíše výsměchem. „Za mě je Pavel Blažek prototypem člověka, který by neměl v politice vůbec co dělat,“ řekl pro Lidovky.cz někdejší brněnský zastupitel Svatopluk Bártík, který zná Bležka  z jeho působení na magistrátě jihomoravské metropole. Novopečený ministr spravedlnosti by se podle něj měl stát spíše ministrem korupce. „Má pro to ty nejlepší předpoklady, praxi i spolupracovníky,“ ujišťuje.

Vzpomíná, že mezi brněnskými občanskými aktivisty se předsedovi místní ODS přezdívalo „Don Pablo“. „V jeho nejbližším politickém okolí docházelo snad nejčastěji v celé ODS ke korupci,“ popisuje. I Lukáš Hollan ze sdružení Brnění potvrzuje jeho slova. „Padá na něj pojmenování kmotr,“ ujišťuje. Blažkovým dobrým zvykem je podle něj řídit brněnskou politiku ze zákulisí a k ničemu se nevyjadřovat.

Oba připomínají několik kauz brněnských zastupitelů, které podivné machinace dostaly až před soud. Například starostku městské části Brno- střed Dagmar Hrubou, kterou soud odsoudil za nevýhodný pronájem pozemků. „Byl to právě Blažek, kdo na mě na zastupitelstvu nejvíc řval. Tvrdil, že ji obviňuji bez důkazů a že jí nic nehrozí, že jsou to jen moje pomluvy a pokusy ničit jeho ODS,“ vzpomíná pro Lidovky.cz Bartík, jak byla věc projednávaná na zastupitelstvu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…