ODS Praha 1: NE uzavření knihovny na Pohořelci

09.03.2013 8:20

Reakce na záměr uzavřít pobočku Městské knihovny Hradčany na Pohořelci.

ODS Praha 1: NE uzavření knihovny na Pohořelci
Foto: red
Popisek: Logo ODS

 

„Jsme jednoznačně proti uzavření pobočky Městské knihovny Hradčany na Pohořelci. Knihovna je více než 100 let kulturním a společenským centrem této lokality a její význam nelze vyvažovat pouze ekonomickou návratností, jak argumentuje starosta Oldřich Lomecký (TOP 09),“ vyjádřil postoj Oblastního sdružení ODS Praha 1 Martin Skála, člen zastupitelstva MČ Praha 1 a bývalý radní pro kulturu a školství Prahy 1.
 
Pobočka na Pohořelci už byla v ohrožení v roce 2008, kdy se ji Městská knihovna v Praze, coby její zřizovatel, rozhodla zrušit. Tehdy se radnice Prahy 1 pod vedením ODS rozhodla hradit provoz pobočky ve výši zhruba 600 tisíc korun ročně ze svých dotačních prostředků. Současné vedení radnice (TOP 09 a ČSSD) má jiné priority, za primární považuje ekonomickou stránku věci. „Takový postoj považujeme za mimořádně bezohledný jak vůči obyvatelům Hradčan, tak vůči Praze 1, její historii a kulturní tradici. Jsem přesvědčen, že vedení městské části nemůže zohledňovat pouze finanční stránku věci. Její povinností je zajistit, aby se občanům Prahy 1 dobře žilo. A k tomu potřebují kvalitní občanskou vybavenost. Zrušení knihovny je krok špatným směrem, proto vyzýváme starostu Lomeckého, aby své rozhodnutí přehodnotil, “ vysvětluje Skála, podle jehož slov by stačilo, kdyby radnice na provoz knihovny použila část účelové dotace, kterou získala z rozpočtu hlavního města Prahy coby odvod z loterií.
 
Vedení ODS Praha 1 podporuje aktivity výboru za zachování knihovny, úzce komunikuje s jeho členy a na zastupitelstvu Městské části Praha 1, které proběhne v úterý 12. března, hodlá občanům vyslovit podporu. Jedna z iniciátorů boje za zachování pobočky Dr. Květoslava Štorkánová říká: „Náklady na celoroční provoz knihovny jsou v miliardovém rozpočtu městské části kapkou v moři. Na Hradčanech už jsou zrušeny všechny obchody pro obyvatelstvo, kromě jediného. Lékárna je také zrušena, není zde lékař, absolutně žádné služby mimo restaurací s cenami pro turisty. Pobočka knihovny tvoří místo setkávání a kulturní centrum více než sto let. Přežila války i komunisty a teď, když je demokracie, tak nám ji chtějí zrušit jen kvůli penězům?“
 
Pobočka Městské knihovny na Pohořelci v domě číslo 25 existuje již od roku 1905. Byla založena ještě v dobách Rakouska-Uherska. Od té doby fungovala jako osvětové zařízení za první republiky, za protektorátu i za totality. Knihovna je digitalizovaná, vybavená počítači a internetovým připojením.  Není to pouze místo na půjčování knih a čtení časopisů, ale konají se zde i přednášky, výstavy výtvarných děl, dětské výtvarné výchovy, probíhají aktivní činnosti seniorů, koncerty.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…