Obhájci politruka Sloupa přitvrdili. Odmítají kritiku od strany, která prý stojí v žumpě

15.02.2013 21:32

REPORTÁŽ Další kolo pokusů o odvolání komunistického náměstka pro oblast školství Václava Sloupa skončilo při jednání zastupitelstva Karlovarského kraje fiaskem. Opoziční zastupitelé byli sice aktivnější než doposud, ale seknuté koaliční partě ČSSD a KSČM nestačili.

Obhájci politruka Sloupa přitvrdili. Odmítají kritiku od strany, která prý stojí v žumpě
Foto: archiv
Popisek: Radní pro školství v Karlovarském kraji Václav Sloup

Ta se na avízovaný pokus velmi dobře připravila a řadou sofistikovaných argumentů odrážela útoky opozičních kolegů i zástupců veřejnosti, kteří se  na jednání dostavili s několika transparenty, vyzývajícími Sloupa k rezignaci. Svou přítomností oživili jednání, jak hlasitými projevy nesouhlasu, tak potleskem v případě opačném. Na svoji příležitost prezentovat své názory však museli čekat celé hodiny, jedinou šanci dostali až v bodě různé, který přišel na řadu jako poslední, padesátý druhý v pořadí a v okamžiku, kdy se zasedací sál začal vylidňovat. To byl patrně záměr.

Sloup má také placku

Na straně druhé je nutné uvést, že samotný Sloup se během jednání zastupitelstva dal s některými členy iniciativy za jeho odstoupení do řeči a dokonce si pořídil placku se svým portrétem a nápisem „Odstupte a styďte se!“ Tu na zastupitelstvu rozdávali členové iniciativy. Václav Sloup si jich prý vzal hned několik, aby měl pro svá vnoučata.

Když konečně došlo na jeho odvolání, zdržel se jakéhokoliv projevu na svoji obranu. Obstaral ji jeho stranický kolega Jaroslav Borka. Neodpustil si tvrdou poznámku na adresu Petra Šindeláře (ODS), který předložil návrh na odvolání náměstka. Borka se podivil se že si to dovoluje „strana, která stojí v žumpě.“ Sloupa hájil mimo jiné tím, že je to člověk, který se ničeho nedopustil, nebyl trestně stíhán a jako politruk navíc působil ve složité době studené války.

Koalici s komunisty obhajoval i Jakub Pánik (ČSSD). Připomněl, že ČSSD hledala po volbách i jiné možnosti koalice, ale ostatní je torpédovali. Navíc argumentoval tím, že současná koalice reprezentuje vůli většiny voličů, zatímco proti Sloupovi bojuje mizivé procento. Připomeňme, že petici za jeho odvolání již podepsalo přes tři tisíce lidí, tedy zhruba procento občanů Karlovarského kraje.

Komunismus je zločinný a nelegitimní

Veškerou obhajobu Sloupa však odmítl opoziční  zastupitel Jiří Kotek, který ParlamentnímListům.cz vysvětlil, proč v jeho případě vystupuje ještě  razantněji než jeho kolegové a na rozdíl od nich neuznává dělení komunistů na slušné a neslušné. „Na jednání zastupitelstva a ve Výzvě ALTERNATIVY jsem  poukázal na platný zákon č.198/1993 Sb., který  jasně pojmenoval zločiny komunismu a označil za spoluodpovědné ty, kteří komunistický režim prosazovali, tj. funkcionáři, organizátoři a podněcovatelé v politické i ideologické oblasti. Což bezpochyby byl právě pan Sloup. V paragrafu dvě zákon označil komunismus za zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. Proto je zcela absurdní, aby nejen pan Sloup, ale také další takoví komunisté byli ve vedení krajů ČR.  

Koaliční jednota narušena?

Je ovšem zajímavé, že proti odvolání Sloupa hlasovalo jenom osm zastupitelů z přítomných čtyřiatřiceti, jedenáct se zdrželo hlasování a patnáct bylo pro jeho konec ve funkci náměstka. Při hlasování bylo tedy zřejmé, že jinak pevná koaliční jednota ČSSD a KSČM je v tomto případě značně narušena. Zajímavé také bylo, že hejtman Josef Novotný (ČSSD) se při projednávání kontroverzního bodu vytratil pod záminkou, že má jednání.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…