Obrovský výprask vládnímu zmocněnci. Okamura přijel do města šikanovaného Romy

29.03.2014 7:03

REPORTÁŽ Takovou kavalkádu hostů na zastupitelstvu obec Strýčkovice na Domažlicku, která má jen něco přes stovku obyvatel, ještě nezažila. Kvůli případu napadení a vyhrožování Romy se sem sjeli hned dva poslanci Úsvitu přímé demokracie – Tomio Okamura a Marek Černoch a také místopředseda hnutí Jaroslav Novák. Za Úřad vlády dorazil Vít Vlasák z Agentury pro sociální začleňování a Okamura začal nebohého mladíka doslova cupovat.

Obrovský výprask vládnímu zmocněnci. Okamura přijel do města šikanovaného Romy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Je dobře, že se Úsvit angažuje v takto problematických záležitostech?

hlasovalo: 2968 lidí
Malé sídlo, které nemá jediného zastupitele, je řízeno z obce Srbice a sdružuje ještě jednu vesnici. Místní občané, jak se zdá, mají k vedení určitou nedůvěru, která právě kulminovala v případě soustavné šikany místních ze strany jedné romské rodiny. Podle starousedlíků se situace vyostřila v poslední době, kdy bylo opakovaně jednotlivým lidem vyhrožováno a nadávky typu „bílé mr..ky a sv…ě“ jsou na denním pořádku. „Máme tu čtyři bratry, z nichž dva jsou nesvéprávní a právě jeden z nich s odkazem na to, že má papíry na palici, vyvádí a není k zastavení,“ řekl pro ParlamentníListy.cz jeden z místních občanů, který nechtěl být jmenován. „Je možné, že v prvopočátku to způsobil někdo, kdo tyhle lidi načerno zaměstnal a asi jim nedal slíbenou odměnu, a pak to začalo. Přidal se k tomu ještě vnuk, nejmladší a další ze skupiny, který je nejvíce agresivní. Oni jsou v kriminále nebo v blázinci každou chvíli, ale nikomu z kompetentních orgánů to asi nevadí.“

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura s účastníky debaty
Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura s účastníky debaty - první byl napaden Romy a málem zabit, druhému Romové hodili do domu 43 dlažebních kostek.

„Nepřijel jsem sem proto, abych si dělal politické body,“ prohlásil v diskusi Okamura, který si vyslechl nespokojené občany a zvláště jednoho mladíka, jenž se rozčiloval, že zastupitelstvo projednává kytičky, které ho absolutně nezajímají. „Já se bojím o své děti a vy tu vydáváte nějaké prohlášení pro tisk, že varujete politiky, aby se do toho nemotali a že žádáte tisk, aby byl korektní.“

„Chci vám naslouchat a pomoci,“ prohlásil Okamura za velkého zájmu téměř 50 přítomných občanů. „Stávající vláda toto nevidí jako problém, nechce to řešit a pan Dienstbier zapomněl, že je také ministrem většiny, nejen menšin. A v příštích dnech budu chtít slyšet od ministra Chovance konkrétní kroky,“ prohlásil za bouřlivého potlesku auditoria.

Zástupce vlády upadl v nemilost

Zcela opačnou pozici měl zástupce Úřadu vlády, mladičký Vít Vlasák z Agentury pro sociální začleňování. Vysvětlením,  že na problému pracuje a že místní budou informováni prostřednictvím zastupitelstva, nikoho neuspokojil. Naopak. „Vždyť vaše agentura je jen proto, aby tohle řešila,“ vmetl mu do tváře Okamura. „Vláda utrácí miliony do nejrůznějších programů a skutek utek,“ rozčílil se za bedlivého zájmu místních obyvatel. „Ti, kteří pracují a platí daně, jsou diskriminováni. U nás v Bystřici pod Hostýnem jsou tři stovky Romů mezi radnicí a kostelem a je to hrůza – kdo to nezažil, nepochopí,“ uvedl Okamura a opět sklidil nadšené ovace.

„Podstata problému není, kdo je černý nebo bílý, ale to, že státní správa zcela zklamala,“ řekl poslanec Černoch a místopředseda Novák dodal: „Když s nimi máte problém, měli by je dát do detenčního ústavu!“

Rozezlení občané

„Připadáme si jak v Absurdistánu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz další občan. „Svědčíme a vypovídáme na soudu a tam se k nám chovají, jako kdybychom něco spáchali my, točí se na každém slovíčku. A napište tam také, že když se tady pobijí v rodině, přijedou policajti a záchranka, zneškodní je a odvezou do psychiatrické léčebny v Dobřanech. Ale když nám vyhrožují, nebo nyní už dokonce i házejí kameny do oken, tak se policie bojí. A nejhorší je, když berou sociální dávky. To se opijí a vyvádějí. Když nemají peníze, jsou jakž takž v klidu,“ uvedl další z místních.

„Jestli nejste spokojeni s opatrovníky, máte podle nového občanského zákoníku právo podat podnět k přezkoumání,“ prohlásil Vlasák z vládní agentury. Na to mu bylo odpovědí jen nespokojené mručení. Dozvěděli jsme se také, že dům, kde dnes žije v katastrofálních hygienických podmínkách zmíněná rozvětvená rodina, zakoupilo pro tuto nepřizpůsobivou skupinu jedno městečko na Tachovsku, aby se jí jednoduše „zbavilo“.

„Přílišná medializace ničemu nepomůže,“ vyjádřil svůj názor Vít Vlasák, na kterého Okamura hned „vystartoval“. „Vy si jen vymýšlíte. A pak Sobotka, ten nechce, aby lidé ventilovali své problémy, viz jeho servilní dopis předsedovi Rady Evropy o diskriminaci Romů u nás.“

„Jenom my se s těmito psychopaty a schizofreniky budeme dál scházet, vidět se z očí do očí na soudech a při přestupkových řízeních! Vy si zase odjedete do Prahy a bude ticho po pěšině,“ vmetl hostům zásadní výtku místní občan. „Já se vás zastanu,“ opáčil Okamura. „Pište, informujte mne. Nic nebude bez odezvy,“ vzkázal šéf Úsvitu a další dlouhé desítky minut po skončení zastupitelstva zůstal na kuloárních jednáních s občany.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…