Odbory: Není fér nutit starší lidi, aby vstupovali do důchodové reformy

25.05.2013 18:36

Spoření v takzvaném druhém pilíři je podle odborů výhodné jen pro lidi, kteří po celý život budou vydělávat 1,5násobek průměrné mzdy, v současnosti by se tak její výše měla pohybovat nad 37 500 korun. „Vláda vytvořila produkt pro deset procent lidí,“ uvedl expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek pro server E15.cz a odvolal se na propočty České národní banky, vládní údaje a data mezinárodních institucí.

Odbory: Není fér nutit starší lidi, aby vstupovali do důchodové reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Samek uvedl, že starším lidem se nevyplatí do reformy vstupovat. „Aby díky ní měli ze spoření nějakou penzi, museli by si ukládat peníze po desetiletí. Ti nejbohatší ale spoření v druhém či třetím pilíři nepotřebují. Zajistí se na stáří jinak,“ upřesnil.

Odbory navíc důrazně popírají vládní tvrzení, že by prvnímu pilíři, tedy veřejnému důchodovému systému, hrozilo zhroucení. „První veřejný pilíř je základní jistota lidí, kterou nelze zbourat,“ domnívá se Samek. Dle jeho názoru je nutné zvýšit zaměstnanost a zajistit růst mezd, čímž by více lidí odvádělo více peněz a systém by nebyl v mínusu. Na konci roku se totiž nacházel ve schodku 49, 4 miliardy korun. K vyššímu výběru pojistného by podle jeho názoru přispělo i srovnání podmínek zaměstnanců a živnostníků.

Druhý a třetí pilíř by se měl sloučit, myslí si odbory

Reforma je navíc podle Samka spojena i s politickými riziky - ČSSD už několikrát prohlásila, že po převzetí vlády nebude váhat důchodovou reformu zrušit. Odbory by proto uvítaly sloučení druhého a třetího pilíře, tedy spoření u penzijních společností s doplňkovým spořením.

Vláda odstartovala svou důchodovou reformu letos v lednu. Lidé mohou přesměrovat tři procentní body do vlastního spoření u fondů, k tomu musí přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Do konce dubna to udělalo podle ministerstva práce asi 32 tisíc lidí. Osoby nad 35 let se mohou do tohoto spoření na penzi zapojit jen do pololetí. Kabinet teď spustil kampaň, která má lidi do reformy přilákat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …