Odírání chudých, babičky zmrznou. Komunisté i pravičáci proti Kalouskovi

21.09.2011 13:02

Lidové noviny uvedly, že ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, ministr průmyslu Martin Kocourek a ministr životního prostředí podporují zavedení uhlíkové daně . To se však nelíbí některým pravicovým politikům, proti je i levice a ekonomové.

Odírání chudých, babičky zmrznou. Komunisté i pravičáci proti Kalouskovi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek uprostřed demonstrace

„Uhlíková daň z uhlí by měla od roku 2013 posílit rozpočtové příjmy ročně o 5-7 miliard korun," uvedl zdroj LN. Tato částka by měla postihnout převážně podnikatele a domácnosti. Pro elektrárny, teplárny a další velké producenty oxidu uhličitého zůstane v platnosti systém emisních povolenek. Topení uhlím se tak ale velmi prodraží.

více: Kalousek a spol prý zdraží uhlí. Aby ČEZ dostal odpustky zdarma 

Sliby chyby „pravicových" stran

Ekonomové jsou proti dalšímu navyšování daní. „Systém těch odpustků či povolenek je jak z dílny Národní plánovací komise. A pokud jde o tu uhlíkovou daň, tak další zvyšování daňové zátěže považuji za nesmysl. Vláda navíc slibovala, že daňovou zátěž zvyšovat nebude. V konečném důsledku odnese zavedení této daně zase spotřebitel. Jsem zásadně proti," řekl ParlamentnímListům.cz děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík.

Psali jsme: Svět našišato. Komunisté hubují Kalouska za týrání živnostníků

Ze zavádění dalších daní je znepokojen i ředitel prestižního ekonomicky-společenského think-tanku Prague Twenty Lukáš Kovanda. „Zavádění jakékoli nové daně je neefektivní, neboť pokřivuje trh. Již nyní mají podniky i firmy náročné ekonomické podmínky a lidé nemají dostatek volných finančních prostředků. Čili cestou, jak pomoci ekonomice, je naopak daně snižovat. Koaliční strany se před volbami zaklínaly, že daně zvyšovat nebudou, ale činí pravý opak," řekl redakci Kovanda.

Do nebe volající nesmysl a odírání lidí

„Zvyšování daní a odíraní lidí je do nebe volající nesmysl. Pokud to má navíc zasáhnout malé a střední podniky, tak to podváže ekonomiku, protože tyto firmy jsou motorem našeho hospodářství. Zavedení této daně je ještě o to více varující, že MMF snížil odhad růstu HDP České republiky. Toto opatření českou ekonomiku ještě přidusí," dodal ekonom.

Čtěte také: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory 

„Zvýšení této daně dopadne na všechny občany této země. Pan Kalousek jen zvyšuje daně a neumí šetřit. Již teď drží rekord v největším počtu zákonů o zvyšování daní a zvyšuje další. Takzvané povolenky jsou jen krycí jméno pro další daně. Vláda se tváří, jako že když dává firmám povolenky zdarma, že jim dává jakýsi dárek. Nikoliv. Povolenky neznamenají nic jiného, než že se firmám nedovoluje vyrábět tolik, kolik by chtěly," říká ekonom Petr Mach.

Psali jsme: Vyvolá Kalousek rozkol v koalici? ODS proti vyššímu zdanění OSVČ

„Když za milostivé povolení budou muset ještě platit, nebude to nic jiného než další daň, která opět nakonec dopadne na spotřebitele v podobě vyšších cen všech možných výrobků. Chci vyrobit další joul tepla pro domácnosti? Musím získat od vlády a Bruselu povolenku. Chci vyrobit další auto? Musím od úředníků dostat povolenku! Chci dodat domácnostem další kWh elektřiny? Musím si požádat o povolenku! A teď mám za ně ještě platit! Pokud není možné takovým daním se vyhnout, je o dalším důvod víc, proč vystoupit z EU," dodal Mach.

Vyprávějte mrznoucí babičce o globálním oteplování

Ačkoli za návrhem mají stát i uvedení ministři ODS, i v této straně se najdou výrazní kritici návrhu. „Znamenalo by to další zvýšení nákladů pro domácnosti a především pro ty, kteří nemají jinou možnost než topit uhlím, což je především příklad venkova, kde jsou již tak vysoké životní náklady. Venkov se bude vylidňovat. Zvyšování daní je pro jako pro pravicového politika nepochopitelné. Nejen, že to zkomplikuje daňovou soustavu, ale ještě to zvýší pocit naštvanosti normálních lidí, který je už nyní velký. Dopadne to i na nízkopříjmové vrstvy. Až se taková daň zvedne a babička na vesnici nebude mít kvůli drahému uhlí v prosinci a lednu čím topit a bude mrznout, ať jí pak ten, kdo návrh předložil, vypráví o globálním oteplování a boji proti CO2," sdělil serveru ParlamentníListy.cz senátor ODS Petr Pakosta.

Pochybnosti se objevily i v Kalouskově TOP 09. Místopředseda strany a poslanec Pavol Lukša uvedl, že se bude muset s materiálem seznámit. "Ale že by se mi to líbilo, to nikoli. Rozumím tomu, že může jít o kompromis v koalici. Rozuměl bych tomu, protože v Moravskoslezském kraji je životní prostředí doslova posvátnou mantrou a pravda je, že lokální topeniště se také významnou měrou podílejí na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, ale těžko budeme vysvětlovat lidem, že dáme někomu něco zadarmo, a jim se zvýší daň," řekl redakci Lukša.

"Na druhé straně bude-li to vyváženo ekologickými investicemi největších znečišťovatelů v našem kraji, může to přinést i nové pracovní příležitosti a to v dnešní situaci ve světě je potřeba vidět především," dodal místopředseda TOP 09.

Psali jsme:

Europoslanec Ivo Strejček z ODS nechtěl nejprve věřit, že ministři ODS mohou vůbec něco takové navrhovat. „Zavádění další daně, navíc tak nesmyslné, jako té uhlíkové, považuji za neobyčejně nesmyslné, zvláště v době, kdy by se měla ekonomika povzbudit spíše snižováním daní. Celý koncept uhlíkových daní a povolenek je naprosto zvrácený. A my navíc budeme zavádět přísnější opatření, než jsme zavázáni vůči EU. Navíc to zasáhne ty sociálně nejslabší. Je to fakt blbost. Slušněji to nelze nazvat," zlobí se člen výkonné rady ODS Strejček.

„Je to pro mě nová informace. Od pravicové vlády bych spíše čekal zabránění zlodějinám a daňovým únikům než zvyšování daní," reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jsem proti, byť by to byl jen jeden hlas," uvedl stručně nezařazený poslanec Stanislav Huml.

Psali jsme: Odplivli si před Kalouskem. Poslanci ODS v šoku z daní pro bohaté

Levice proti nepřímým daním

Další zvyšování nepřímých daní odmítá vesměs i levice. „Nepodporuji zvýšení daní nepřímých a zavádění nových daní. Jsem pro změnu přímých daní u fyzických i právnických osob a zavedení tří minimálně pásem, kde je možné daně zvýšit," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Uhlíkovou daň v kombinaci se zvyšováním DPH vidím kriticky. Jednoznačně se jedná o zvyšování nepřímých daní," uvedl předseda Hospodářského výboru sněmovny Milan Urban. „Nechápu je. Je to další útok na kapsu obyčejných lidí. Důchodců, zaměstnanců a střední třídy," zlobil se poslanec Jiří Paroubek.

Čtěte také: Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky

Poslankyně Kateřina Konečná uvedla, že KSČM obecně nesouhlasí se zvyšováním daňové zátěže českých domácností. „Pokud je navíc zvyšování daní zdůvodňováno odborně pochybnými argumenty, jako je tomu v případě uhlíkové daně, je náš nesouhlas ještě zásadnější," doplnila.

Domácnosti na to nemají

Místopředsedkyně Rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM uvedla, že je v současné době proti zvyšování jakýchkoli nepřímých daní, včetně zavedení uhlíkové daně pro domácnosti a podnikatele. „Posílit rozpočtové příjmy lze například progresivním zdaněním příjmů," doplnila Vostrá.

Podobný názor má i její kolega Miroslav Opálka, který je též pro progresivní daně z příjmu u fyzických a právnických osob. „Daň ovlivňující ekonomické chování si zaslouží pozornost, ale jen v době, kdy na to občané mají dostatečné příjmy. V době sociálních škrtů to opravdu nelze podpořit," vysvětlil poslanec.

Čtěte také: Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik 

Komunista Jiří Dolejš ale takový problém s daní nemá. „Carbon tax je i mezinárodně uznávaný nástroj. Energetické firmy mají dost zisků, aby vydíraly spotřebitele. Bude záležet na způsobu, jak zdanění ekologických externalit zavést. Tlak na ceny bude nutný," říká Dolejš.

Jeden hlas v ODS

Mezi poslanci ODS se nechtěl k věci nikdo moc vyjadřovat. Návrh hájí Tomáš Úlehla. „Vládní činitelé mají své expertní analýzy a určitě ví, jak s nimi optimálně naložit, takže obecně s takovým řešením souhlasím. Konkrétní návrh ekonomicko-ekologických opatření před jejich schválením pečlivě posoudím nejen jako poslanec, ale i jako exprimátor a odborník na ochranu životního prostředí," řekl ParlamenntnímListům.cz poslanec ODS.

Psali jsme: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Neznám podrobnosti tohoto návrhu, ale obecně jsem v současné době proti zvyšování daní," reagoval stručně poslanec Věcí veřejných Jiří Rusnok.

Výměnný obchod

Uhlíková daň se má závést v kombinaci s tím, že domácí energetické firmy získají zhruba třetinu všech emisních povolenek CO2 do roku 2020 zdarma. Energetické firmy by tak nemusely zaplatit zhruba 47,5 miliardy korun, které by jinak musely věnovat na nákup emisních povolenek. Proti tomu byl ministr financí Kalousek, který nechtěl o tyto příjmy rozpočtu přijít.

Podle informací ParlamentníchListů.cz by mu měla uhlíková daň toto kompenzovat, ačkoli podle informací redakce ministr životního prostředí Chalupa příznivcem uhlíkové daně jako takové není. Zdá se tedy, že se má jednat o určitý obchod: Kalousku, ty neobereš české firmy o peníze z povolenek, ale budeš si moci vybrat peníze u domácností.

Čtěte:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …