On ty miliony nesl v krabici... Typický Rath, říká expert

17.05.2012 7:58

Jak moc bizarní je v současné době složitých sítí firem a fiktivních obchodních transakcí chodit po ulici s krabicí bankovek? Bezpečnostní experti se nemohou shodnout. V případě Davida Ratha za tím nejspíš stojí povaha solitéra a nedůvěra k ostatním lidem. Než by se s nimi pouštěl do složitých obchodních vztahů, raději si své peníze odnesl v hotovosti.

On ty miliony nesl v krabici... Typický Rath, říká expert
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Server Týden.cz oslovil bezpečnostního experta Václava Lásku. Bývalý detektiv, který má na svém kontě třeba vyšetřování Harvardských fondů, si myslí, že „způsob převzetí toho úplatku odpovídá jeho povaze, inteligenci, jeho osobnosti a aroganci.“ Roli podle něj sehrála i jistota, že vše je posichrované a nemůže se nic stát.  „Vypadá to, že tady se ta korupce týkala tak blízkých osob a důvěra byla tak veliká, že neměli zřejmě potřebu vytvářet krycí struktury," usuzuje bývalý detektiv.

„Systémy na přeposílání korupčních peněz jsou většinou nastavené tak, že máte přátele, kterým věříte. Ti úplatek přijmou za vás, peníze přeposílají a spravují,“ vysvětluje dále. Jenže sólista Rath je podle něj ostatním příliš nevěří, a tak si to raději zařídil sám. „Dokážu si představit, že Rath je typ člověka, který má potřebu peníze mít u sebe, hlídat je, vidět na ně," myslí si.

Předávání úplatků v hotovosti je podle Lásky dnes ojedinělé. „Vyskytuje se spíše v nahodilých případech, kdy někdo dlouhodobě neplánuje takové získávání peněz, a proto nemá tu potřebnou strukturu nastavenou," tvrdí.

Milan Cícer, šéf Finančně analytického útvaru ministerstva financí, se ovšem na věc dívá jinak. Podle něj musí banky a další subjekty právě jeho útvaru hlásit všechny podezřelé transakce. Proto úplatky v hotovosti nejsou zas tak neobvyklé. „Za rok obdržíme zhruba dvacet tisíc hlášení ohledně podezřelých transakcí a určitá část z nich je i o tom, že dochází k výběrům finanční hotovosti v jednotkách milionů i desítek milionů korun. Z toho si troufám dedukovat, že to tak neobvyklé není,“ říká pro Týden.cz.

Ten následně hovořil i o praní špinavých peněz, tedy o tom, jak úplatky z igelitky legalizovat. "Ty metody jsou velmi rozličné. Od akcií, převodů mezi firmami až třeba po obchody s nemovitostmi. Máme případy, kdy subjekt koupí nemovitost za několik milionů korun. V držení ji pak má krátkou dobu a následně ji se ziskem prodá za dvojnásobek nebo trojnásobek. A tam třeba zjišťujeme u kupujícího, který nabývá tuto předraženou nemovitost, že platí financemi, které byly krátce předtím naskládány na účet," popisuje ministerský kontrolor.

David Rath už své „skvrny od vína“ vyprat nestihne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…