Ostrava: Kotel v ZOO přinesl úsporu skleníkových plynů i provozních nákladů

30.01.2012 16:03

Rekonstruovaný pavilon pro hrochy v ostravské ZOO se zablýskl novým kabátem před necelým rokem a návštěvníky hned na první pohled zaujme prosklenou střechou a jemnou světlou fasádou.

Ostrava: Kotel v ZOO přinesl úsporu skleníkových plynů i provozních nákladů
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

To, čím ostravská zoo současně přispěla k ochraně životního prostředí, ale lidé při běžné návštěvě neuvidí. Skrývá se totiž ve sklepě. Je to kotel, který na vytápění pavilonu Tanganika (jak se nyní pavilon nazývá) používá obnovitelný a ekologický zdroj energie – dřevěné pelety. Jeho provoz je bezproblémový a ostravské zoo se zatím osvědčil.

Díky výměně zdroje vytápění došlo ke snížení emisí CO2 do ovzduší, ročně o skoro sedmdesát tun. Vytápění dřevěnými peletami je navíc mnohem levnější než elektrickou energií, která se používala do rekonstrukce. K úsporám energie přispěly také stavební úpravy - čtyřicet let starý pavilon byl zateplen, instalovalo se v něm vzduchotechnické zařízení, vyměnila se tepelně nevyhovující vrata do venkovního výběhu a teplo neuniká ani střešní kopulí, protože je zhotovena z tepelně izolačního skla. Vedle vytápění budovy má kotel na starosti také ohřev vody v bazénu pro hrochy.

Dalším přínosem nedávné rekonstrukce je snížení spotřeby vody: je zhruba ve třetinové výši než před rokem. Nyní hroši „vystačí“ s necelými čtyřmi tisíci kubíky vody ročně. „Před rekonstrukcí nebyla v bazénu hrochů voda nijak čištěna, a proto bylo nutné ji poměrně často měnit. V létě až dvakrát týdně. Díky nové technologii, zejména biologického aerobního čištění pomocí biofiltrů s odvětráváním plynných složek, došlo k výraznému prodloužení periody vypouštění vody. Nyní ji stačí vyměnit jednou za tři až čtyři týdny. „Došlo také k výraznému snížení zápachu v pavilonu hrochů. Neméně důležitá je i úspora lidské práce při čištění bazénu, vyvážení hnoje a dalších činností,“ uvedla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková s tím, že definitivní úspory zoo vyčíslí po delší době provozu.

Tolik potřebná rekonstrukce se mohla uskutečnit díky finančním prostředkům v rámci Finančního mechanismu Norsko (17,5 mil. Kč) a díky spolufinancování ze strany zřizovatele ZOO Ostrava - statutárního města Ostrava, které na rekonstrukci vynaložilo devatenáct milionů korun.
V současné době pavilon obývají hroší samice Katka s partnerem Honzou a jejich mládětem Hugem, kterým se po rekonstrukci zlepšily životní podmínky. Vedle hroší rodinky se v něm zabydlela také skupina tří krokodýlů štítnatých. Ve velkém akváriu pak mohou návštěvníci pozorovat ryby z jezera Tanganika, které dalo „staronovému“ pavilonu název.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…