Ostří Valaši ministrům: Na každou svini se vaří voda

16.04.2012 12:15

Zamračeno a protivný drobný déšť. Přesto se v neděli večer na náměstí v Meziříčí přišlo „stydět za vládu“ asi přes dvě stě lidí. Kolem české vlajky a stánku, kde lidé podepisovali petici, pobíhali malí caparti se žlutými transparenty Holešovské výzvy. Přišla mládež, lidé středního věku i senioři. Na zahájení akce zazněla husitská hymna a pak se chopil slova hlavní řečník.

Ostří Valaši ministrům: Na každou svini se vaří voda
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koalice se rozpadne v pátek 27. dubna

„V poslední době se stalo pár věcí, které bych přirovnal k pádu meteoritu. Dnes jsme se dozvěděli další Jobovu zprávu. Je možné, že někde na náměstí v republice zazní: jsem Tomáš Vandas a zaregistroval jsem značku Holešovská výzva pro Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Nejsem Tomáš Vandas. Stalo se, že si tato strana značku Holešovské výzvy zaregistrovala. Vůbec nás to netěší a s Dělnickou stranou nemáme nic společného. V této chvíli jediné, co proti tomu můžeme dělat, je se distancovat,“ vysvětlil hned v úvodu Stanislav Berger, bývalý vrcholový sportovec, který v Meziříčí uplatnil zkušenosti z organizování demonstrací v Ostravě. A protože v minulosti pomáhali lidé z Meziříčí při protestu tam, teď přijel Berger na Valašsko.

Blýskalo se nad Tatrou a litovalo sametu

Pak dal řečník pokyn k zahrání hymny včetně její slovenské části. Nad Tatrou sa blýska si tak někteří lidé společně nostalgicky zazpívali. Následoval potlesk s pískotem. „Taková hymna zněla v osmdesátém devátém na demonstraci v Ostravě. Byl bych raději, kdybych tam nechodil. Bohužel nikoho by tehdy ani v tom nejhorším snu nenapadlo, co se může dál dít,“ poznamenal Berger do mikrofonu. Řečník pak upozornil lidi na to, že se pokojný průběh akce může pokusit někdo narušit. „Je možné, že mezi námi může být nastrčený nějaký provokatér. Demonstrace je ale řádně nahlášená na policii, nejsme tu, abychom páchali nějaká násilí a škody, ale proto, abychom klidnou cestou vyjádřili nesouhlas s tím, co se v tomto státě děje,“ upozornil Berger. U mikrofonu se vystřídal moderátor s muzikantem Zbyňkem Horákem Bobrem, který zahrál písničky od Karla Kryla i ze své vlastní tvorby. Mezi písničkami se snažil naštvaným lidem zlepšit náladu. „Umlátíme je smíchem, nás nenaserou,“ provolal k davu.

Stát je prolezlý korupcí

Na akci vyzývali aktivisté k podepsání petice za demisi vlády. „V České republice se stalo pravidlem, že čím jsou lidé méně charakterní, tím vyšší posty zastávají. Ryba smrdí od hlavy a u nás už smrdí až k ocasu. Celý stát je prolezlý korupcí skrz na skrz,“ uvedl Berger.  Kritizoval dál rozhodování soudů a nákup zbraní pro Českou republiku, poukázal také na koncentraci kapitálu do rukou nejmocnějších. Ujistil přítomné, že nikdo z aktivistů nechce jít do politiky. Jsou prý jen obyčejní lidé, kteří už se na situaci v republice nemohou dívat. „Nechceme, aby naše děti musely z Česka utíkat, protože tu nebudou mít perspektivu k životu. Máme vizi a požadavky, za kterými jdeme. Chceme demisi této vlády. Každý z těchto lidí má na kontě nějakou kauzu. Chceme omezit vliv politických stran. Lidi si ve svém obvodu zvolí ty osobnosti, kterým věří. Bude jedna kandidátka bez politických stran. Voliči budou kroužkovat konkrétní lidi,“ vysvětloval Berger.

Odborář přitvrdil, na svině se vaří voda

Demonstraci podpořily školské odbory. „V celkových výdajích na vzdělání jsme v porovnání s dalšími čtyřiatřiceti zeměmi na předposledním místě. Je to nejhorší výsledek v historii. Přitom bylo školství volební prioritou všech stran. Mateřské školy nezvládají kapacity, základnímu školství hrozí likvidace. Je snaha zbavit se jídelen, hrozí jejich privatizace. Asi se brzy setkáme v jídelnách s automaty, krabičkami, tak jak to vidíme v Anglii. Základní umělecké školy se mají stát školami pro elitu, lidé budou muset platit až patnáct tisíc korun za školné. Střední školy zaznamenávají tragický úbytek žáků. V České republice berou pedagogové polovinu toho, co ostatní vysokoškoláci,“ vypočítával průšvihy školství Jaroslav Indrák, předseda Odborového svazu pracovníků školství za okres Vsetín. K tomu dodal, že  kuchařky pracují za minimální mzdu, chybí koncepce školství a není ani ministr. „Chce to očistu politiky. Jak to, že učitel s podmínkou přijde o místo a poslanec je v pohodě? To, co se provádí, to není reforma. To, co se děje, je řízená destrukce státu. Státu, který má zajišťovat rovný přístup ke vzdělání a chránit slabé. Proto jsme vyhlásili stávkovou pohotovost. Na každou svini už se vaří voda,“ podotkl Indrák k davu, za což sklidil bouřlivý potlesk. Na konec pak lidi pozval na demonstraci do Prahy na 21. dubna. 

Prý jde o likvidaci země

Do Meziříčí přijeli i aktivisté ze Vsetína. „Žijeme v přelomový čas. Tato vláda už ví a ví to všechny politické strany, že nemají vůbec právo rozhodovat o naší zemi a o našem životě. To, co dělají, je likvidace naší země. Prosím, abyste nám dali podporu. Nebojte se, všem ukazujte znaky, že se stydíme za vládu. Jsou to prodejní darebáci. Potřebujeme je rychle vyměnit. Reformy nesmí vstoupit v platnost, jsou ponižující pro nás všechny,“ uvedla  Jana Václavíková, koordinátorka aktivit Holešovské výzvy na Vsetínsku. Zároveň informovala lidi o probíhajících petičních akcích, jen aktivisté ve Vsetíně nasbírali za pár minulých dnů tři sta podpisů.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…