Otřesený Jiří Krampol: Hajzlové. Rozkradli a rozprodali republiku

24.07.2011 15:01

Herce a moderátora Jiřího Krampola velmi znekllidnil teroristický čin, který se stal v Norsku. Podle něj je to odezva na to, že i nejmenší děti vstřebávají zlo ve všech podobách z televize, kreslených pohádek i počítačových her. "Agresivita a zloba u lidí nebývale narůstá. Poté, co se hovoří o tom, jak se opět všechno zdraží kvůli DPH a jiným reformám, se dá čekat, že v lidech může narůst do obludných rozměrů. A i u těch nejmladších, odkojených násilím od dětství. Divit se pak tomu, že by se i u nás mohlo něco podobného přihodit, skoro ani nelze," řekl ParlamentnímListům.cz.

Otřesený Jiří Krampol: Hajzlové. Rozkradli a rozprodali republiku

"Lidi toho mají už dost. Žijeme v otřesné době," říká Jiří Krampol. A naráží tak na to, s čím vším se musí většina obyčejným Čechů ne právě lehce srovnávat.

Podle něj by si Česko a hlavně současná vláda měla uvědomit, jak velkým varováním může čin pravicového extremisty v Norsku, být i pro nás.

"Byl jsem nedávno na dovolené. Malý, asi desetiletý kluk, po celé ty dny nevlezl ani jednou do moře, nezajímal ho pingpong ani jiné sportovní aktivity. Celou tu dobu jen hrál hry na nějakém elektronickém přístroji. To přece na něj musí jednou mít vliv. A jelikož od vnuka mého známého vím, že ty hry jsou plné násilí, nechci ani domýšlet, kolik lidí mezi námi s podobnými úmysly může žít... Sám jsem jednu takovou, v které honil stařečka, aby ho mohl pobodat a pak spálit, viděl," obává se Krampol. 

Čtěte také:

Jiří Krampol, který je známý tím, že sympatizuje se sociálními demokraty, které také v řadě předvolebních kampaní otevřeně podporoval, však upozorňuje i na další faktor, který může být pro všechny varovně zvednutým prstem. A tím jsou připravované vládní reformy, včetně zvyšování DPH.

Zdražení se asi nevyhneme, ale proč se nezdražuje luxus?

"Víte, pochopil bych, kdyby se razantně kvůli úsporám zvýšily ceny luxusního zboží a také třeba luxusního bydlení. Ale proč se má pro lidi stát nedostupným třeba i mléko a rohlík? To by přece mělo být pro všechny - i ty nejchudší. Proto nechápu, že i tady se plánuje zvednutí cen. A co se týká bydlení, to mně už taky hlava nebere. Chodím si zacvičit do jedné tělocvičny v Karlíně. Naproti ní je nepříliš vábně vypadající dům. Bydlel v něm můj známý - za jednu místnost platil do nedávna 5600 korun, poplatky s nájmem mu ale byly teď navýšeny na 7400 korun - což už je o 400 víc, než je jeho důchod. Po mnoha letech se tak ten můj známý musel odstěhovat na ubytovnu, protože na bydlení v tom domě prostě neměl. Jak je to možné? Vždyť na bydlení by snad měli mít všichni - samozřejmě podle svých možností. Ti bohatší na bydlení v luxusu si holt připlatí, ale ti chudší mají jít v důchodu nebo když onemocní, pod most?" ptá se Jiří Krampol. Všechny tyto otázky v něm proto probouzí pocit, že je situace velmi zlá a lidé ji již dlouho neustojí v klidu.   

Čtěte také:

ParlamentnímListům.cz Krampol přiznal, že jeho důchod představuje 12 500 korun měsíčně. "Celý život jsem si platil zdravotní a sociální pojištění. Protože pracuji ještě teď - a říkám, zaplaťpánbůh za to - platím si dál kolem 7000 korun, takže mi zůstává z důchodu přes pět tisíc. Tedy vlastně skoro to, co jsem si celých těch 40 let platil jen já sám. Kdybych neměl ještě nějakou práci vedle, nevím, jak bych vyžil," přidal další příklad toho, jak vnímá situaci v zemi, tentokrát přímo ze svého života.

Když si vzpomenu, jak jsme zvonili klíči...a místo toho je republika rozkradená...

"Když si vzpomenu, jak jsme zvonili klíči na Václaváku v očekávání něčeho nového, radostného a netušili jsme, že ti hajzlové, co se dostanou k moci, naši republiku rozkradou, rozprodají cizákům, vždycky se objeví vzpomínka na jednoho mého kamaráda básníka a překladatele. Ten mi říkal, jak bylo zle v třicátých letech v době krize, že bylo zle i za války, kdy byl jako Žid zavřený v koncentračním táboře. Ani po válce nebylo růžově. Nikdy prý však neuvažoval o emigraci. Až v posledních letech v této době, ještě než zemřel, připustil, že tentokrát, kdyby byl mladší, šel by hned "do hajzlu". To je přece hrozný obrázek toho, v čem žijeme," pozastavuje se Jiří Krampol.

Čtěte také:
Hydepark ovládli "mladí a nespokojení". Chystají emigraci 
Emigrací nic nevyřešíte, situace není bezvýchodná, radí Čechům chartista

Klaus po nás chce Češství - a to je moc dobře

Připustil dále, že v mnohém nesouhlasí se současným prezidentem Václavem Klausem. V jediné věci ale ano. "On se snaží v náš probudit to Češství, i když jde mnohdy hlavou proti zdi. A za to si ho vážím, protože cítím, jak moc je to důležité nějak vzkřísit, pokud to ještě jde. Nechápu, jak je možné, že v centru Prahy dovolíme prodávat místo českých věcí, spojených z naší vlastí, jen babušky, čepice ruských vojáků...nerozumím ani tomu, že na Malostranském náměstí dostanu předražené kafe v kelímku v jednom z amerických řetězců, místo toho, aby mě tam obsloužil nějakej Franta Vopička, kterej převzal živnost už po svých předcích. Proč se tohle nepodporuje?" uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Krampol. Doplnil, že většina Čechů dnes nezná ani naše básníky, řadu našich českých autorů - a i to všechno hraje v dalším vývoji celé společnosti roli. A podle Krampola, nepříliš optimistickou. 

Snad si to i ti mladí uvědomí, že je třeba se vrátit k laskavosti

"Lidi jsou stále více naštvaní, zlí na sebe. A přitom, když vyjedete někam do chudých zemí, tak vidíte, že se tam ti lidé dokážou zdravit, usmívat se na sebe. Proč to nejde u nás? Pevně doufám, že se to přesto nějak začne lámat. Všímám si, jak se i mladým lidem začínají líbit v té přehršli amerických seriálů plných násilí, zase starší české filmy - třeba Anděl na horách. Je v něm sice hodně ideologicky nestravitelných věcí, ale přesto z něj kape pohoda, laskavost, lidskost. Jak je vidět, právě to Češi snad zase začnou hledat. A pak by snad mohlo být zase lépe," uzavřel pro ParlamentníListy.cz herec a moderátor Jiří Krampol.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…