Otrokovice: Výzkum se zaměří na životní podmínky občanů

23.02.2012 12:00

Český statistický úřad organizuje (ČSÚ) v době od 25. února do 13. května 2012 výběrové šetření o životních podmínkách domácností v České republice.

Otrokovice: Výzkum se zaměří na životní podmínky občanů
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Jedná se o národní modul celoevropského šetření EU-SILC (European Union - Statistics on Income and Living Conditions), jehož realizace plyne z nařízení EU a probíhá ve všech 27 členských zemích a dále na Islandu, v Norsku, ve Švýcarsku a v Turecku.

Šetření se uskuteční na území celé České republiky v 10 712 domácnostech, z nichž se 7 112 zúčastnilo šetření již v předchozích letech. Ve Zlínském kraji je do zjišťování zahrnuto 601 domácností v 50 obcích.

Cílem šetření je získávat dlouhodobě srovnatelné údaje o sociální a ekonomické situaci domácností v jednotlivých zemích, kde šetření probíhá. Zjištěná data slouží k výpočtu ukazatelů peněžní a materiální chudoby a intenzity ekonomické aktivity. Neméně důležitým cílem je poskytnout informace jak pro směřování sociální politiky státu, tak i pro hodnocení dopadu přijatých opatření.

Zjišťování provádí odborně vyškolení pracovníci ČSÚ - tazatelé, kteří jsou vybaveni pověřením k výkonu funkce tazatele a průkazem tazatele, jenž je platný jen ve spojení s občanským průkazem.V letošním roce budou opět používány dva způsoby sběru dat, a to formou papírových dotazníků (PAPI) a formou elektronického dotazníku (CAPI). PAPI šetření budou stejně jako v předchozích letech provádět především externí tazatelé, CAPI šetření zejména zaměstnanci ČSÚ. V roce 2012 je jako speciální modul vyplňován dotazník BM zaměřený na problematiku bydlení.

Do zpracování nevstupují žádné informace, které by identifikovaly respondenta, ochrana individuálních dat je v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a příslušnými paragrafy zákona č. 89/1995 Sb. o státní statistické službě přísně dodržována. Všichni pracovníci zúčastnění na zjišťování a procesu zpracování jsou vázáni mlčenlivostí o všech šetřených skutečnostech ve smyslu § 16 zmiňovaného zákona o státní statistické službě.

reklama

autor: otrokovice.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…