Paroubek hází vidle do ČSSD. Vše, co byste měli vědět

04.08.2011 23:12

Kolem expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka se rozvířil kolotoč spekulací. V médiích se totiž objevily ve středu informace, že buduje novou politickou stranu a na podzim ji představí veřejnosti. Přitom o jeho možném úmyslu přidat se k národním socialistům informovaly ParlametníListy.cz jako první již na jaře. Stejně tak se však objevovaly i nepotvrzené spekulace, že si bude chtít založit stranu vlastní. Napětí se tak stupňuje.

Paroubek hází vidle do ČSSD. Vše, co byste měli vědět

Přesto zprávy, které se objevily ve středu krátce před křtem další z knih Jiřího Paroubka nazvané Český Watergate a mohly působit jako správně načasované v rámci PR kampaně, komentovat Paroubek odmítl.

"Nezlobte se, napsalo se toho už více než dost, je předčasné hovořit o jakýchkoli detailech či něco potvrzovat," reagoval i den po křtu pro ParlamentníListy.cz Paroubek. Potvrdil tak svá nedávná vyjádření na toto téma v rozhovoru pro naši redakci, kdy možnost založení vlastní strany odmítl se slovy: "Není to na pořadu dne."

Čtěte také:
Všichni se prý brzy dozví, co je Kubice zač. Díky Paroubkovi

O tom, že se však nemusí jednat jen o stále intenzivnější spekulace, hovoří i Paroubkovo vyjádření na webu Vaševěc.cz. Mimo jiné tam totiž uvedl:

"... ke skutečně rázné a jasné obhajobě zájmů širokých vrstev národa vidím potřebu, po avizované další fragmentaci sociální demokracie, dokončit programovou, organizační i personální přípravu alternativního politického subjektu. Nová strana levého středu s principiální a razantní politikou donutí ČSSD, aby 'nezpravicověla' příliš."

Čtěte také:
Paroubek hlučně pokřtil knihu. Jeho žena vynadala novinářům
Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra

A tak - zatímco se v médiích již šíří i možná jména Paroubkových nových spolustraníků - například bývalý hokejista Jiří Šlégr, v úvahu by připadala i známá matka samoživitelka z pořadu Máte slovo, Kateřina Březová - z ČSSD prosakují kuloární informace, že se přece jen současné vedení strany bude snažit Jiřího Paroubka udržet. Například nabídkou nějaké lukrativní funkce.

Důvody k tomu zřejmě sociální demokraté mají. Pro LN je pojmenoval sociolog Jan Herzmann.

"Největší příležitost na levici je někde mezi sociální demokracií a komunistickou stranou. Je tam určitě prostor na pět až sedm procent hlasů," řekl Herzmann. A právě proto chce podle LN současný předseda ČSSD Sobotka Paroubkovi odchod prý rozmluvit.

Čtěte také:
Sobotka: Nemyslím, že Paroubek bude chtít změnit politické tričko
Paroubek zvažuje odchod z ČSSD. Víme kam

Do jaké míry však jde o pouhé spekulace či fakta, se ParlamentnímListům.cz zjistit nepodařilo. I samotný Paroubek se odmítl o případném kšeftování s funkcemi v rámci sociálních demokratů bavit. "Opravdu se toho v poslední době řeklo více než dost. O tom, zda bych nějakou nabídku přijal nebo zda mně byla či vůbec má být učiněna, opravdu mluvit nechci," reagoval jen Paroubek - opět ve stylu "mlčeti zlato".

Nové politické tváře - Šlégr, samoživitelka Březová a Škárka? Podzim ukáže...

Různé spekulace vyvolala v těchto souvislostech i přítomnost rebela a vyloučeného véčkaře Jaroslava Škárky. I když u něj je známé, že se profiluje jak výrazně pravicový politik, jeho současná politická bezprizornost dohady podporuje.

Čtěte také:
Slepice. Nemělas mít děti, napsal Škárka o samoživitelce od Jílkové

"Ne, obrat ve svém politickém smýšlení neplánuji, jako nezařazený poslanec si užívám i jisté svobody. To, že jsem přišel na křest knihy, kterou napsal bývalý předseda sociálních demokratů, nic z politického hlediska nenaznačuje. Podobné spekulace mě tedy mohou spíš pobavit. Důvod mé přítomnosti byl pouze v tom, že se o kauzu kolem plukovníka a dnes ministra vnitra Kubiceho zajímám a byl jsem zvědavý, jakým způsobem bude kniha, která má uvádět nějaká podstatná fakta k případu, prezentována. Jak na ni i její autor pohlíží - a to jsem měl možnost vidět na vlastní oči," řekl ParlamentnímListům.cz Škárka. Přiznal, že však knihu dosud nečetl, ale určitě to v nejbližší době napraví.

To, zda jeho očekávání křest a výroky přítomných naplnily, Škárka však sdělit nechtěl.

Mitrofanov v Právu: kdo bude Paroubkův nový projekt financovat?

O tom, že je však odchod Jiřího Paroubka od sociálních demokratů na stole, už však málokdo pochybuje. I proto se dnes komentátor Práva Alexandr Mitrofanov pozastavil ve svém sloupku nad tím, kdo bude případnou novou stranu financovat. Dodává také, že nová strana a "přeběhlictví" do ní, může ve své podstatě také znamenat kalkul na poškození nevděčné ČSSD. A toho by podle Mitrofanova nový politický projekt mohl dosáhnout - ovšem za předpokladu, že by se spojil se Zemanovci a Suverenitou Jany Bobošíkové.

"To by však bylo pro Paroubkův rozchod se stranou, která ho vynesla na výsluní politiky, asi málo. Myslím tedy, že necílí ani tak na celostátní scénu, jako spíše na regionální," uzavřel svůj komentář Alexandr Mitrofanov.

Nutno dodat, že i o dohadech, jež by slova Mitrofanova potvrzovala, v minulosti již ParlamentníListy.cz  informovaly před časem. Objevily se totiž informace, že Jiří Paroubek míří do křesla ústeckého hejtmana.

Čtěte také:
Paroubek jako člen ČSNS přemýšlí o postu hejtmana
Paroubek chce být hejtmanem Ústeckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…