Paroubková si dává politickou pauzu. Do strany k manželovi nejde

13.10.2011 22:10

Petra Paroubková stojí za svým manželem, expředsedou ČSSD Jiřím Paroubkem ve všem. Otázka však je, zda vstoupí i do nové politické strany svého muže - Národní socialisté - levice 21. století. K tomu se však Petra Paroubková, která opustila ČSSD mnohem dříve než její drahá polovička, zatím nechystá. Přesto pro ParlamentníListy.cz uvedla, že projekt má její naprostou podporu, otázka jejího členství však není aktuální.

Paroubková si dává politickou pauzu. Do strany k manželovi nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Paroubková vystoupila z ČSSD letos v březnu ještě před volebním sjezdem v Brně. „Před pár dny jsem smskou oznámila tajemnici mé místní organizace, že vystupuji ze sociální demokracie. Strana v nejbližších dnech obdrží doporučený dopis se stejným sdělením. Konec mého členství jistě pro ČSSD není velkou ztrátou. To si v žádném případě nenamlouvám. Důležité jsou však mé důvody. Jsou závažné a ne každý má možnost vidět smutnou situaci v sociální demokracii z tak bezprostřední blízkosti jako já," oznámila v březnu Paroubková.

Do strany zatím nevstoupí

O tom, zda i Petra Paroubková oblékne stranický dres svého manžela, či skončí bez dresu, se hovořilo od chvíle, kdy Jiří Paroubek naznačil, že není vyloučeno, že opustí sociální demokracii. ParlamentníListy.cz už vědí, jak to bude.


„Do nové strany Národní socialisté - Levice 21. století v tuto chvíli rozhodně vstoupit nehodlám. Nevylučuji to v budoucnu. Rozhodně však tento projekt podporuji, tak jako vždy podporuji svého manžela. Rozhodně ale nehodlám dělat politickou kariéru. Navíc jako matka malého dítěte nemám příliš volného času a mateřství a rodina je pro mě na prvním místě," řekla pro ParlamentníListy.cz Petra Paroubková.

Podle jejích slov odešla ze strany kvůli tomu, že byla zhnusena poměry v ČSSD. Například mafiánskými praktikami na severu Čech, ale také prý chováním Bohuslava Sobotky a Michala Haška. „Oba chtějí být tak strašně předsedou, že tolerují nehoráznosti typu Palasova nevysvětleného miliónového penzionu, zavírají oči nad nepodloženým vylučováním členů, kteří jim nejsou prospěšní, ale takového Housku si tam drží jako veš v kožichu atd. A s tímto novým stylem vedení sociální demokracie nechci mít nic společného," vysvětlila Paroubková.

Pokračování botiček je v nedohlednu

Poměry v ČSSD a pohled na její vrcholné funkcionáře zveřejnila ve své knize v botičkách od Diora. Knížku ztrhala jak odborná kritika, tak i ti, kteří se v ní našli. Prodal se ale celý desetitisícový náklad, což je na dnešní dobu velký úspěch.

Přestože Petra Paroubková slibovala, že ve svých pamětech bude pokračovat a dokonce hrozila, že ještě přiostří, rozhodně to nebude v nejbližší době. „Pokračování Botiček od Diora nechystám, stačí, že následující události ukázaly, že kniha byla pravdivá, nejen v popisu událostí, ale i osob a jejich charakterů. Teď vydávám knihy jiných autorů," uvedla pro ParlamentníListy.cz Paroubková, která se stala v létě spolumajitelkou ve vydavatelství Columbus a obchodní partnerkou Martina Feldeka, který jí vydal loni v prosinci knihu v Botičkách od Diora. Tam také vyšla před nedávnem Paroubkova komentovaná Kubiceho zpráva.

Sobotkovi se prý radostí orosily brýle

Paroubková bývalé spolupracovníky svého manžela v knize rozhodně nešetřila. "Sobotkovi se radostí orosily brýle. Nemohl se této chvíle nabažit. Byla to jeho chvíle," komentovala spisovatelka Paroubková reakci tehdejšího prvního mistopředsedy strany na Paroubkovo odstoupení z čela ČSSD po volbách do sněmovny v roce 2010.

O manažerovi předvolební kampaně sociálních demokratů Jaroslavu Tvrdíkovi jen mírně zaobaleně řekla, že se "zachoval jako prase". „Mně vlastně nikdy nic špatného neudělal. Jen se k mému muži zachoval jako to zvíře, ze kterého je vepřové," uvedla doslova.

Ze současného 1. místopředsedy strany Michala Haška právě kvůli Tvrdíkovi udělala "nesvéprávného maskota". „Hašek se stal takovým Tvrdíkovým kačerem na provázku. Dělal vše podle něj. Hašek vždy všechno slíbí, je milý a vstřícný. Umí udělat dojem. Tím to končí. Myslím, že Tvrdíka svým způsobem obdivuje. Tvrdík je zase rád, že má někoho, s kým může snadno manipulovat," napsala autorka.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…