Platy duchovních příští rok neklesnou. Mají i tak plat pod průměrem

08.12.2010 16:34

Platy duchovních zůstanou příští rok stejné, v průměru 16,8 tisíce měsíčně. Ekumenická rada církví (ERC) nedávno v otevřeném dopise vládě a veřejnosti uvedla, že duchovní nejsou státní zaměstnanci. Na to poté zareagovala vláda, jež jejich snížení platů vyřadila ze svého návrhu, který projednávala v úterý v noci.

Platy duchovních příští rok neklesnou. Mají i tak plat pod průměrem

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek prý nepovažuje za vhodné, aby se nadále rozevíraly nůžky mezi platy duchovních a průměrnou mzdou. Právě on tak dal popud na vyřazení bodu z vládního programu.

Na rozdíl od jiných zaměstnanců placených státem nedochází totiž u duchovních k pravidelnému navyšování platů. V průměru jsou platy duchovních na 70 procentech celostátního průměru. Zatímco duchovní dnes berou v průměru 16 800 korun měsíčně, průměrná mzda v letošním třetím čtvrtletí za celou Českou republiku činila 23 665 korun.

Pokud by se na mzdy duchovních sáhlo, znamenalo by to pro rozpočet sice úsporu ve výši 90 milionů korun, ale kněžím by klesly platy zhruba o 1540 korun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v materiálu na vládu doporučovalo zvážit, zda s ohledem na specifikaci výkonu práce duchovních, jejich nevýznamný počet (4858) a nízkou finanční úsporu ke snižování jejich platu vůbec přistupovat.

Vláda nakonec tuto připomínku vzala v potaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…