Platy malé, úspory žádné. Bída žene Čechy do dluhů

24.10.2011 4:30

Podle výsledků nedávného průzkumu se celkově zhoršila finanční situace u každé druhé domácnosti a je zatížena dluhy. Čísla, která vypadají dramaticky, ale nechávají ekonomy v klidu, nedosahují totiž zdaleka na úroveň zadlužení domácností na západ od nás. Sociolog Jan Keller ale varuje, možná máme málo dluhů, ale také máme spoustu domácností žijící od výplaty k výplatě, tvrdí Keller.

Platy malé, úspory žádné. Bída žene Čechy do dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Z výsledků průzkumu SANEP vyplývá, že dluhy má konkrétně 48,9 procent respondentů. Za poslední rok se prý u 58,7 procenta dotazovaných zhoršila finanční situace. Čtvrtina dotazovaných také žije od výplaty k výplatě a nemá tak možnost si jakkoliv naspořit. Kdyby se sečetly všechny dluhy českých domácností dohromady (a to nejsou započítány dluhy „neoficiální"), vyšlo by číslo 1,091 bilionu korun, tvrdí pak Česká národní banka.

Související: Každá druhá domácnost dluží. V součtu bilion korun


Dluhy domácností? Nic dramatického

„Situace je taková, že makroekonomicky to žádný zvláštní problém není. Ale je to samozřejmě v jednotlivých případech sociální problém těch zadlužených jednotlivých rodin. Nicméně z hlediska stability bankovního sektoru, stability národního hospodářství české rodiny nijak předlužené nejsou," řekl ParlamentnímListům.cz exministr financí sociální demokracie a dnes hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle něj je míra zadlužení našich domácností srovnatelně malá se světem. „Například hypotéky se u nás dnes pomalinku blíží k pětadvaceti procentům hrubého domácího produktu, zatímco průměr v Evropské unii je někde kolem šedesáti procent. A jsou země, například Británie, kde je to sto dvacet procent plus mínus," uvedl příklad Mertlík s tím, že se tak v číslech o rostoucím zadlužení domácností nedozvídáme nic dramatického.

Související:


...navíc máme spoustu úspor

Podle něj žádnému dramatu nenasvědčuje ani podíl úvěrů vůči vkladům, které můžeme považovat za rezervy domácností na doby horší. „Podíl úvěrů vůči vkladům je pouze asi sedmdesát procent. Čili český bankovní sektor je poměrně unikátní ve světovém měřítku tím, že má velmi vysoký přesah vkladů oproti úvěrům," doplnil Mertlík, podle kterého je zmíněný poměr vkladů vůči úvěrům velice příznivý. „Takže jak říkám, zadluženost je opravdu individuální problém některých domácností, ale jinak makroekonomicky je ta situace velice příznivá," uzavřel Mertlík pro ParlamentníListy.cz.

Zadlužování na spotřebu je třeba zastavit

Stínový ministr sociální demokracie Jan Mládek vidí situaci jinak. Připustil sice, že poměr zadlužení našich domácností je vůči EU malý, ale další růst zadlužení je podle něj třeba zastavit. „Na co teď dojíždí Spojené státy a vůbec západní Evropa, je spotřeba hnaná na dluh. A ti lidé to vůbec nezvládají," reagoval na dotaz redakce Mládek. Toho tak znepokojuje, že lidé si berou příliš mnoho konkrétně spotřebitelských úvěrů.

Čtěte také: 


„V podstatě řadový občan by si měl půjčovat akorát na bydlení, nebo na řešení nějaké mimořádné situace, ale ne na spotřebu," míní Mládek. Rovnou ale říká, že změnit trend spotřeby je téměř neřešitelný problém. „Mašinérie reklamy vnucuje českým spotřebitelům, že je normální být zadlužen, a to i přes to, že je to jeden z důvodů americké krize. Tam to dotáhli k dokonalosti. Tam kdo nebyl zadlužen, nebyl pravý Američan," dodal Mládek ParlamentnímListům.cz.

Ten rostoucí zadlužování vnímá jako sociálně-politický problém: „Je třeba se daleko více věnovat boji s lichvou. Tedy boji se zneužíváním finanční negramotnosti. To vidím jako daleko větší problém."

Málo dluhů? Taky málo na šetření

Sociolog a publicista Jan Keller vidí ale zadluženost českých domácností z jiného úhlu pohledu. „To, že je u nás relativně nízká zadluženost, neznamená, že u nás celá řada nezadlužených domácností žije od výplaty k výplatě," reagoval Keller pro ParlamentníListy.cz. Podle něho by se muselo zjistit, kolik českých domácností nemá sice dluhy, ale přitom nemá absolutně žádné úspory.

„Nám to v Ostravě na průzkumu devíti set domácností vychází, že skoro polovina ostravských domácností nemá žádné úspory, dalších pětadvacet procent má úspory jen do výše padesáti tisíc korun, což není nijak vysoká částka. Takže můžeme říct, že tři čtvrtiny domácností v Ostravě žije od výplaty k výplatě, ale dluhy si přitom nadělala jenom třetina domácností," informoval o stavu domácností v severomoravské metropoli Keller. Podle něj je jen otázkou času, kdy v zadlužování doženeme a třeba i předeženeme západní země, přičemž příjmové možnosti našich občanů jsou nesrovnatelně nižší.

Málo dluhů, málo ve výplatě, ale ceny světové

„Dnes víme, že tři až čtyři zaměstnanci dělají za plat jednoho zaměstnance v Německu. A jestliže k tomu víme, že jak rychle se dorovnává podíl plateb za bydlení, elektřinu vůči západním zemím, kdy třeba už benzín máme dražší než oni, řadu potravin v supermarketech máme na stejné úrovni, nebo dokonce dražší. To znamená, že buď se výrazně sníží životní úroveň a nebo se bude rapidně zvyšovat zadlužení na úroveň západních zemí. Jinou možnost nevidím," uzavřel Keller ParlamentnímListům.cz.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…