Počet cizinců v Česku stoupl o 63 procent

10.12.2010 12:08

Počet cizinců, kteří žijí v České republice, se za poslední čtyři roky výrazně zvýšil. Nyní žije na českém území 435 tisíc příslušníků zahraničních států, to je o 63 procent více než v roce 2005, kdy statistici evidovali jen 266 tisíc cizinců.

Počet cizinců v Česku stoupl o 63 procent

 

Český statistický úřad zveřejnil údaje, podle kterých je česká společnost s výjimkou 4,2 procent obyvatel původem ze zahraničí národnostně homogenní. Přesto je podíl cizinců v populaci oproti ostatním bývalým komunistickým zemím nadprůměrný. Nejvíce cizinců pak žije ve Slovinsku.

Průměr v Evropě je dvojnásobný

V jiných zemí Evropy je ale běžný poměr cizinců mnohem vyšší. Například v sousedním Německu se pohybuje okolo devíti procent, Rakušané mají v zemi dokonce 10 procent obyvatel ze zahraničí.

Většina cizinců do Česka přicestovala za účelem práce. Jejich věkový průměr pak činí 35 let. Celkem 77 procent z nich v Česku legálně pracuje nebo podniká. Nejčastěji se právě mezi živnostníky objevují Vietnamci.

Muži hledají partnerky z východu, ženy muže ze západu

Se zvyšujícím se počtem cizinců přibývá i počet dětí, které se jim rodí. Nejvíce pak podle Českého statistického úřadu přichází na svět potomci Vietnamců, Ukrajinců a Slováků.

Množí se i sňatky Čechů a cizinců. Muži z cizinek preferují především ženy z východu, tedy Rusky, Ukrajinky a Slovenky. Češky si před oltář vedou nejčastěji muže ze západní Evropy. Převládají Němci a Britové. Do manželství se ale pouští i se Slováky.

Cizincům se na Moravě nelíbí

Největší koncentrace cizinců žije v Praze. Je zde evidováno kolem 145 tisíc zahraničních obyvatel, což činí dvanáct procent. Dalšími městy, kde je vysoký počet cizinců, jsou Mladá Boleslav, Cheb nebo Karlovy Vary. Nejméně vyhledávají cizinci Moravskoslezský, Zlínský a Olomoucký kraj. Zde jich žije v průměru jen 1,5 procenta.

Dále:

Počet nelegálních cizinců v Česku roste

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: kls

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…