Pokud člověk není rasista, trpí genetickou poruchou, tvrdí neonacisté

05.03.2012 8:59

Pokud někdo necítí rasismus ani xenofobii, má nejspíš „genetickou mutaci“. Tvrdí to provozovatelé neonacistického webu White Media v textu, který připomíná nacistické rasové teorie z 30. let minulého století. Informuje o tom deník Právo.

Pokud člověk není rasista, trpí genetickou poruchou, tvrdí neonacisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

Jedná se o článek „Genetická porucha dělá z lidí ne-rasisty“. Podle experta na extremismus Miroslava Mareše je to klasická ukázka quazivědeckého textu obhajujícího rasismus. Uvedl ho v analýze současné české ultrapravicové scény, kterou minulý týden zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Williamsův syndrom odbourává přirozené obav z cizinců, tvrdí neonacisté

V článku se píše, že lidé bez rasových předsudků možná trpí Williasovým syndromem, genetickou poruchou která v mozku odbourává přirozené obavy z odlišných cizinců. V textu jsou odkazy na studii německých a francouzských lékařů zveřejněnou v odborném tisku.

Právo popisuje, že lidé postižní Williamsovým syndromem mají minimální zábrany a snadno se sdružují i s lidmi jiných ras. Jedná se ovšem o vzácnou genetickou poruchu a nižší sociální zábrany jsou jen jedním z mnoha příznaků.

„Myslím, že ta studie je celkem zbytečná a hloupá, neříká nic nového, a samozřejmě různá rasistická hnutí, nejen v Česku, ale i v zahraničí se na ni začala odvolávat,“ řekla Právu lékařka Lenka Neuschlová z Kliniky dětské neurologie UK 2. LF a Fakultní nemocnice Motol. Neuschlová předsedá občanskému sdružení Willík sdružujícího rodiny postižených Williamsovým syndromem.

Postižení tímto syndromem je vzácné. Lidé s ním mají vážné potíže

„Oni prostě netrpí předsudky, a to nejen rasovými. Rádi se baví s cizími lidmi, mohou se s nimi i objímat, s každým se kamarádí, nemají běžný společenský odstup,“ charakterizuje postižené lidi. Ti ale kvůli chybějící části genetické informace často trpí mnohem závažnějšími zdravotními potížemi, zejména vrozenou srdeční vadou, mentálním postižením, poruchami růstu a řadou dalších.

Neuschlová tvrzení neonacistů označila za nesmysl. Jedná se o vzácnou diagnózu, která se navíc projeví záhy po porodu nebo v prvních letech života. Dezinterpretace o rasismu pak poškozují hlavně pacienty a jejich blízké.

Server White Media zveřejňuje pravidelně texty a videa s xenofobní a rasistickou tematikou. V roce 2011 také jako jediný podpořil čin Nora Breivika, který v Oslu zaútočil na vládní budovu a zastřelil několik desítek lidí na ostrově poblíž hlavního města Norska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …