Pokuty podle majetku? Lidé říkají ano

05.09.2010 8:26

S vyššími pokutami pro bohaté řidiče souhlasí téměř dvě třetiny Čechů. Vypývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP.

Pokuty podle majetku? Lidé říkají ano

Více jak čtyři pětiny české populace je toho názoru, že „bohatším" řidičům nečiní maximální výše pokut za dané dopravní přestupky žádné problémy.

Většina respondentů se rovněž domnívá, že vyšší pokuty by mohly majitele luxusních vozů přimět k většímu respektování dopravních předpisů.

Trabant ať platí míň než Mercedes

Podle nadpoloviční většiny veřejnosti není spravedlivé, když za stejný dopravní přestupek musí zaplatit méně majetný řidič stejně vysokou pokutu jako majitel luxusního vozu.

Většina veřejnosti je rovněž pro to, aby policie mohla zjišťovat majetkové poměry provinilých řidičů.

Většina dotázaných přitom zastává názor, že stanovení výše pokut podle majetkových poměrů řidiče neznamená  narušení ústavou dané rovnosti lidí před zákonem.   

Bártův návrh v Česku zabral

S návrhem vyššiho postihu majetných řidičů přišel ministr dopravy Víta Bárta. Cílem návrhu je podle jeho slov zabránit dobře situovaným a agresivním řidičům chovat se na českých silnicích jako na divokém západě.

Jak ukazuje exkluzivní průzkum společnosti SANEP, většina veřejnosti se jednoznačně s názorem ministra dopravy ztotožňuje. Podle serveru První zprávy zjevně převládá  názor, že dopravní předpisy nedodržují zejména „majetní" řidiči v luxusních vozech .

Důvodem k takovému chování může být i současná "omezená" výše pokut, která nemusí některým řidičům činit takové problémy jako méně majetným majitelům vozů.

Právě tento pohled na daný problém patrně vede 62,1% dotázaných k závěru, že by se výše pokuty měla odvíjet nejen od daného dopravního přestupku, ale i od majetkových poměrů provinilého řidiče.  Obdobně tento systém platí například ve Švýcarsku a Finsku.

Celou zprávu agentury SANEP najdete ZDE
Pokuty podle Bárty: Ekonom si klepe na čelo, expertům se to líbí
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…