Policie má právo na taktiku vyšetřování, vysvětlil John Drábkovi

07.10.2012 11:46

Minulý týden oznámil svou rezignaci další vládní ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Rozhodl se tak kvůli tomu, že soud poslal do vazby jeho odvolaného prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišku kvůli podezření z podplácení. Drábek přišel debatovat do pořadu Partie. Spolu s ním tam byl i předseda VV Radek John.

Policie má právo na taktiku vyšetřování, vysvětlil John Drábkovi
Foto: tan
Popisek: Jaromír Drábek v Partii na Primě

V úvodu Drábek zopakoval, že nezpochybňuje práci policie. „Zpochybnil jsem, že policie odmítla ministerstvu oznámit, proč ten zásah byl. Já jsem nevěděl, proč byl zadržen. Za dvě hodiny to bylo oznámeno prostřednictvím mluvčí,“ zahájil diskusi v pořadu Partie.

Policie nemusí ministrovi sdělovat žádné konkrétní údaje

Policie oznámila, že Drábkova náměstka Vladimíra Šišku a šéfa odboru informatiky Milana Hojera obvinila z trestného činu podplácení.

Další host pořadu Radek John se ale policie zastal a zdůraznil, že policie má právo na taktiku vyšetřování. „Nemusí sdělovat ministrovi z ministerstva, kde je velký průšvih, žádné konkrétní údaje,“ míní John

Drábek si ovšem stál na svém, že mu policie nesdělila informace, které později sdělila veřejnosti. Podle něj to je skandální.

Za totality se tomu říkalo „držhubné“

Obvinění úředníci Vladimír Šiška a Milan Hojer měli podle policie nabízet stomilionový úplatek formou přidělení zakázky firmě OK System, pokud stáhne stížnost u antimonopolního úřadu. Ta se měla týkat jiné zakázky, kterou zadaly ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra.

„Za totality se tomuto systému říkalo „držhubné“ a funguje to tady léta,“ vysvětlil John. Drábek na to reagoval s tím, že to je nekorektní výrok. „Věřím, že ne nedopustil ničeho nečestného,“ dodal.

„Veřejná soutěž je naprosto tvrdá. S jejími účastníky bych vůbec nediskutoval,“ namítl John. Na tom se shodli oba hosté. Drábek ale zdůraznil, že sporný moment nastal během diskuse o dodatku k platné smlouvě.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…