Policie má prý politickou bombu: Seznam lidí, kterým šly rozkradené peníze

20.01.2012 9:54

Zatčený bývalý manažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, kterého před Vánoci zatkli detektivové kvůli podezření z mnohamilionových úplatků při lukrativních pronájmech dálničních odpočívadel, zřejmě vyplácel vlivné lidi. Napsal to dnes deník Právo. Policie podle deníku během domovních prohlídek našla mimo jiné seznam příjemců černých peněz, který si Hala pro svou potřebu vedl.

Policie má prý politickou bombu: Seznam lidí, kterým šly rozkradené peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Samotný dokument, který měl podle informací Práva Hala velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen tak, aby se k němu nikdo nepovolaný nedostal. Vyšetřovatel případu ho zamkl do trezoru. Koho z vlivných politických hráčů měl Hala vyplácet a kde měly peníze skončit, tak zůstává nejasné. Pokud by byl seznam ověřen a zveřejněn, mohlo by to otřást politickou scénou, protože podle informací Práva jsou na něm i jména lidí spojených s financováním politických stran.

Ostuda ČSSD

Hala je členem jihomoravské organizace ČSSD. Po svém zatčení má ale členství ve straně od ledna pozastavené. V sociální demokracii se o finanční záležitosti strany staral mimo jiné bývalý volební manažer Jaroslav Tvrdík, píše Právo. Hala, který podle deníku z pozice vrchního ředitele ŘSD kontroloval miliardové finanční toky na výstavbu a opravy státních silnic, začínal v jihomoravské organizaci ČSSD koncem 90. let jako mluvčí. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka označil už dříve Halovo obvinění z korupce za ostudu pro stranu.

Kromě Haly zatkli detektivové z protikorupční policie jen několik dnů před Vánoci i někdejšího ředitele ŘSD Petra Laušmana nebo podnikového právníka Roberta Wolfa. Viní je z toho, že soukromé firmě zařídili za úplatky lukrativní pronájem některých dálničních odpočívadel, čímž měli připravit stát až o 264 milionů korun.

Kromě seznamu vyplácených vlivných lidí, který si podle všeho Hala vedl, policie při domovních prohlídkách u obviněných nalezla i několik milionů korun v hotovosti a také hodnotné směnky, píše Právo. Policie je podle deníku přesvědčena o tom, že za uzavření příslušných smluv o pronájmech lukrativních pozemků zajistil majitel soukromé společnosti vlastnická práva k bytu v Krkonoších za zhruba 1,7 milionu korun a také další více než desetimilionový úplatek ve směnkách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…