Politický vězeň Hučín lituje Ratha. Kubice je gauner, neštítí se ničeho

18.05.2012 17:22

JINÝMA OČIMA Za politického vězně se z vazební věznice v písemném prohlášení označil exhejtman Středočeského kraje David Rath. Následně se krom jiného přirovnal k někdejšímu důstojnívi BIS Vladimíru Hučínovi. Toho asi před deseti lety zatklo policejní komando kvůli podezření, že v Přerově pomáhal odpálit několik náloží.

Politický vězeň Hučín lituje Ratha. Kubice je gauner, neštítí se ničeho
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Toto podezření se sice nepotvrdilo, ale vzápětí přišla další obvinění. Hučín měl u sebe přechovávat tajné dokumenty, měl doma načerno zbraň a údajně šířil poplašné zprávy tím, že upozorňoval na sílící vliv komunistů na Moravě. Následovalo propuštění z Bezpečnostní informační služby.

Tahali ho po soudech roky

Proběhla řada soudních procesů, aby byl Hučín po zhruba čtyřech letech označen za nevinného. Samotný Hučín je přesvědčen, že za vším stály tajné služby společně s politickými špičkami. „Zachránil jsem po listopadu 1989 spoustu dokumentů, a tudíž asi věděl příliš mnoho. Navíc jsem jako první vystoupil s tím, že bezpečnostní prověrky jsou podvod," komentoval svojí kauzu tehdy Hučín.

A právě k němu se Rath ve svém včerejším prohlášení přirovnává. „Připadám si jako politický vězeň. Orgány činné v trestním řízení na mne uvalily vazbu s omezením komunikace s veřejností i blízkými,“ cituje server iDnes.cz z prohlášení.

Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM



Rath se cití býti Hučínem

Podle Ratha jde vyšetřovatelům o jediné: „Ještě více stupňovat jednostrannost mediální štvanice proti mé osobě a dostat mne do situace, kdy se proti tomu nemohu hájit. Byl jsem přitom připraven rezignovat i na poslanecký mandát, ale chtěl jsem tak učinit osobně před Poslaneckou sněmovnou a seznámit ji i celou veřejnost s mojí interpretací celé kauzy. Z toho má nejspíš současná moc strach, a tak mi nasadila roubík.“

"Spatřuji ve svém případu paralelu s příběhem Julie Tymošenkové, i ona je ve vězení, i ona čelí obvinění z korupce, nebo Vladimíra Hučína, který se spravedlnosti domohl až po řadě let strávených ve vězení,“ dodává v prohlášení David Rath.

Ví o čem mluví! Ale je pokrytec

Podle Vladimíra Hučína Rath dobře ví, o čem mluví, zmiňuje-li právě jeho kauzu. „Faktem je, že David Rath znal zřejmě některé podrobnosti z mého zadržení. To mám zjištěno a vcelku ověřeno. A projevoval s tím ten krát nesouhlas. Ne snad, že by mě hájil, ale obával se, že kdyby to prasklo, že by z toho byl velký problém,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Hučín.

Podle něj je od Ratha určitým pokrytectvím, takové srovnání: „On je vlastně představitelem té nejvyšší hierarchie ČSSD, tedy té strany, která v podstatě připravila celý ten komplot proti mně. Myslím si, že je to účelové přirovnání a řekl-li pan Rath A, měl by k mé kauze říct i to B.“

Kubice, to je gauner

Ze zatčení Ratha lidsky radost Hučín osobně nemá, spíše ho lituje: „Vím, že že je člověk, který na něco takového není připraven. Ten má, jak se říká, jiný standard a lehké to mít nebude.“

Kauzu exhejtmana Hučín sleduje, ale trochu jinak než veřejnost. „Já samozřejmě spíše sleduji postoje takových lidí, jako je ministr vnitra Kubice. Protože Kubice, a to mohu říci na záznam, je opravdu gauner,“ míní rezolutně.

Lidi kolem ministra připraví jakýkoliv zločin

„Co ten na mě připravoval s tím svým protiteroristickým oddílem, který on vedl, když byl šéfem ÚOOZ, to bylo něco úděsného. O všem věděl, potom chodil ovlivňovat Václava Havla. Pak do toho zaplantal další lidi. Takže takoví lidé jako Kubice, pokud mají nějaký vliv v té Rathově kauze, tak bych byl hodně ve střehu,“ varuje Hučín.

A dodává: „Ti jsou schopni na zakázku připravit cokoliv. Opravdu cokoliv. To jsou všehoschopní lidé, kteří aby se tam udrželi, se neštítí ničeho. Takže sleduji postoje Kubiceho, který se zatím chová opatrně. Ale to je chlap, co způsobil hrozný zlo. A teď je navíc ministr vnitra.“

„Čili sleduji jména z okolí Kubiceho, protože to jsou hoši schopní na zakázku vytvořit jakýkoliv zločin,“ dodal Hučín.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Protikorupční policajti nedělají levoty

Ten na druhou stranu, kladně naopak hodnotí protikorupční policii. „Tam nemám žádné negativní poznatky – a ty kontakty ze setrvačnosti pořád mám. A tam ti hoši si myslím, že jsou celkem schopní a nemám pocit, že by chtěli dělat nějakou levotu,“ uzavřel Hučín.

Ten svá slova pro ParlamentníListy.cz krátce potvrdil i v prohlášení na svých webových stránkách vladimirhucin.cz.

„Nechci si na zatčení MUDr. Davida Ratha přihřívat svoji polévku, ale prohlášení pana MUDr. Davida Ratha, kde se mimo jiné přirovnává k mé osobě v souvislosti se zatčením a vazebním vyšetřováním, považuji za pokrytecké, neboť pan MUDr. D. Rath patří k vysoce exponovaným osobám ČSSD a jak známo, tato strana v r. 2000-2001 za pomoci KSČM a za tichého souhlasu některých představitelů ODS mne nechala BIS a ÚOOZ odposlouchávat, sledovat, zatknout a téměř rok vazebně vyšetřovat,“ konstatuje Hučín v prohlášení.

„Když hrozilo, že se toto zločinné spolčení odhalí, tak ČSSD za pomoci státního zastupitelství, tajné služby a ÚOOZ zajistilo, že roky trvající soudní proces vedený proti mé osobě byl neveřejný,“ dodává na závěr.



TÉMA Rathovo zadržení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…