Politický vězeň Wolf: Dělat z Havla Boha je šaškárna. Lhát se nesmí

21.12.2011 19:55

JINÝMA OČIMA Největší kritik Václava Havla z řad politických vězňů bývalého režimu ani nyní necítí k zesnulému exprezidentovi úctu. Zarytý antikomunista Jiří Wolf se sice pietního aktu zúčastnil, ale označuje ho za šaškárnu. Již dříve vyčítal Havlovi, že se stal vůdcem takzvané disidentské šlechty, která ostatním obětem komunismu nepomáhala, ale naopak si žila nad poměry. I proto současné nekritické zbožňování prvního polistopadového prezidenta odsuzuje. Právě Wolf si odseděl téměř deset let v komunistických žalářích a málem tam zemřel.

Politický vězeň Wolf: Dělat z Havla Boha je šaškárna. Lhát se nesmí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Wolf

 

Jak vnímate celé dění okolo skonu Václava Havla?

To, co říkám, je jen obyčejná kritika. Na šíření pravdy máme každý právo. Dnes jsem zažil, že v davu sledujícím smuteční průvod se televize ptala lidí na osobu Václava Havla. Oni, že Havel nebyl Bůh, jak ho neustále masírují média, že měl i negativní stránky a chyby. Televize vypnula kameru a odešla odtamtud. Jde o demagogii, jako za komunismu. Je jasné, že u člověka, jenž zemře, se má zachovat pieta, ale nelze lhát. Dělají z něj nového Boha.

Takže si myslíte, že je uctění památky Václava Havla se zaměřením na jeho kladné stránky špatné?

Lidi si z toho už dělají spíše legraci. Jsem kritik, který dokáže pojmenovat i své negativní stránky. Nemám rád nesoudnost, která věcem spíš škodí. Jsme samozřejmě rádi, že o něm celý svět ví, ale nelze to přehánět a podvodně zveličovat. Dnes jsem si byl vyfotit rakev, ale ta je prázdná.

Proč si myslíte, že je rakev prázdná?

Podle mého názoru je, protože by to hygienik nepovolil. Na to musí být speciální rakev buď skleněná, nebo cínem zadělaná. Korejci třeba Kim Čong Ila vystavili. Nedělo se tam to, co se předvádí s Havlem. Jsem na sto procent přesvědčen, že tam ty ostatky nejsou. Jde o prázdnou bednu, k níž se lidé chodí klanět. Obyčejní lidé se tomu smějí jako šaškárně.

Vše k tématu skon Václava Havla

Je to podle vás ještě větší projev zbožnění než při truchlení za severokorejského vůdce Kim Čong Ila?

To zase ne. Tam lidé museli povinně plakat a tak dále. Ale je to moc.

Opravdu jste byl vyzván, abyste stál u jeho rakve?

Ano, dostal jsem mail. Stát jsem tam ale nechtěl, protože Havel se ke mně zachoval tak, jak se zachoval. Byl jsem pro něj ulice a odkopl mě. Byl jsem pro něj normální špinavý cikán. Nesměl jsem ani chodit do Občanského fóra. Já, co deset let seděl, jsem najednou byl vyloučen.

Proč jste pro něj byl špinavý cikán?

Považoval mě kvůli mým rysům za Roma. Nenáviděla mě i Olga, která nesnášela cikány. Byl jsem u něj vždy špinavý cikán, nic víc. Jednal jen s lidmi, kteří ho adorovali.

Další názory z rubriky Jinýma očima

Nicméně spousta disidentů tvrdí, že první manželka formovala velikost Václava Havla…

To je pravda. Byla jako jeho maminka. Měl jsem s ním už od začátku ty nejhorší zkušenosti. Nikdy jsem ale nechtěl žádný koryto, chtěl jsem pravdu. Proto jsem jej kritizoval a byl pro všechny špatnej. Jemu nesměl nikdo říkat pravdu do očí. Na to byla i Olga háklivá.

To nemáte pravdu. Vždyť třeba John Bok ho také velmi kritizoval a přitom zůstal jeho blízkým přítelem…

Nicméně ten to s ním táhl už na začátku jeho prezidentování. Hlavně od sebe odkopl militantní antikomunisty jako já a třeba Cibulka. Kritiků kolem Havla byl málo, protože byl mstivý. Každou pravdu trestal. Měl rád podlézavce. Nebyl spravedlivý.

Takže vy za něj netruchlíte?

Truchlím. Doma jsem za něj zapálil svíčku. Vzpomněl jsem si na něj jako na člověka, který má i své chyby. Neoslavuju ho jako Boha. Za pár let zjistíte, že Wolf měl pravdu.

Politický vězeň Jiří Wolf

Poprvé byl Jiří Wolf zatčen v roce 1978, když u něj policie při domovní prohlídce našla protistranické a protisocialistické dokumenty. Byl odsouzen za podvracení republiky ke třem letům vězení. Následně prohlásil, že byl k přiznání donucen fyzickým i psychickým nátlakem, takže mu byl za falešné obvinění trest zvýšen o dalších šest měsíců. Více než půl roku byl v Minkovicích umístěn na izolaci ve zvláštním oddělení. Část trestu kvůli neplnění pracovní normy strávil v drsném žaláři ve Valdicích.

Nicméně při druhém trestu málem zemřel. Byl zatčen roku 1983 za to, že rakouskému velvyslanectví v Praze údajně předal informace o podmínkách věznění v Československu, konkrétně v Minkovicích. Za podvracení republiky byl odsouzen k šesti letům vězení. Ve Valdicích se jeho zdraví dost zhoršilo. Trpěl například bolestmi hrudníku a zhoršením zraku. Když v roce 1984 na jeho případ upozornila Amnesty International, zdravotní péče a podmínky se zlepšily. Dosud trpí chronickým únavovým syndromem a v porovnání s ostatními vězni bývalého režimu, některými i podstatně staršími, vypadá velmi zbědovaně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…