Poslanec Doktor odchází z ODS

16.11.2011 10:18

Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje se poslanec Michal Doktor chystá vystoupit z ODS. Důvodem jsou události posledních dnů kolem jmenování nového ministra průmyslu. Doktor později tuto informaci potvrdil.

Poslanec Doktor odchází z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

„Michal Doktor se chystá odejít z ODS. Předseda vlády Petr Nečas mu měl přislibit funkci ministra, ale nakonec otočil. Vadí mu, že jmenoval Martina Kubu, který je ve skupině jihočeské ODS, se kterou je v trvalém sporu. Nejde mu o funkci, ale o princip. Že premiér nedrží slovo a koho jmenoval místo něj," řekl ParlamentnímListům.cz důvěryhodný zdroj.

Doktor na dotaz redakce, zda odchází z ODS neodpověděl. V SMS pouze uvedl, že v 13.30 bude mít tiskovou konferenci. Později svůj odchod z ODS potvrdil. 

Psali jsme: Poslanec ODS Doktor: Odborářští bossové parazitují na pracujících

"Jsem překvapený a mrzí mě to," reagoval na Doktorův odchod ministr zemědělství a šéf středočeské ODS Petr Bendl.

"Počkám si na jeho tiskovou konferenci a zdůvodnění," reagoval stručně místopředseda ODS a poslanec Pavel Drobil.

"Jakkoli mohou jeho pohnutky vypadat na první pohled jako osobní, tak podle toho, jak znám Michala Doktora dlouhou dobu, vím, že jeho motivace jsou určitě principiální. Sám mám s některými postoji ODS zančné problémy," řekl redakci senátor Petr Pakosta.

"Michalovi rozumím. Pro ODS hodně udělal a odpracoval a má výsledky. Určitě by byl dobrým ministrem. Já osobně bych se na takové zásadní rozhodnutí ještě jednou vyspala a udělala ho, ať už by bylo jakékoli, o 24 hodin později," řekla redakci poslankyně Zdeňka Horníková.  

"Neznám jeho důvody. Věřím, že svůj záměr přehodnotí. Pokud by to však skutečně učinil, pak očekávám složení mandátu," uvedl poslanec Jan Bureš.

Nedodržel premiér slovo?

Poslanec Michal Doktor byl žhavým kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu uvolněný po odchodu Martina Kocourka. Dokonce o této záležitosti jednal s premiérem Petrem Nečasem. Podle informací ParlamentníchListů.cz šéf jihočeského regionu Martin Kuba na schůzce s premiérem prý byl ostře proti tomu, aby se Doktor stal ministrem.

Psali jsme: Ve hře o ministra průmyslu jsou už jen dvě jména

Doktor s vedením jihočeské ODS bojuje již dlouhodobě. Před sněmovními volbami byl odsunut v primárkách na nevolitelné místo a do sněmovny se dostal jen díky své individuální kampani a preferenčním hlasům, čímž přeskákal kandidáty nad sebou. To mu nemůže řada lidí v jihočeské ODS odpustit a on k nim samozřejmě necítí loajalitu, protože ho chtěli "zaříznout".

čtěte také:

Kuba: Temelínem se zabývám už dlouho. Hejtman Zimola: Je to pracovitý člověk  

Doktor je v ODS považován za slušného a principiálního člověka, na druhou stranu za uzavřeného solitéra. Michal Doktor patřil také k výrazným odpůrcům Mirka Topolánka a Lisabonské smlouvy.

psali jsme:

V ODS od roku 1991

Do ODS vstoupil Doktor v roce 1991.Mezi lety 1990-2002 zasedal v zastupitelstvu města Lomnice nad Lužnicí, kde v období 1992-1998 zastával funkci radního. Ve volbách 1998 byl zvolen členem dolní komory českého parlamentu, kde se ve svém prvním funkčním období věnoval činnosti v Zahraničním výboru a jako místopředseda v Podvýboru pro prezentaci České republiky v zahraničí.

psali jsme: Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

Ve volbách 2002 svůj mandát obháji a věnoval se činnosti v Rozpočtovém výboru a předsedal Volebnímu podvýboru, stal se třetím místopředsedou poslaneckého klubu ODS. I ve volbách 2006 svůj post obhájil a ve sněmovně se věnoval činnosti ve výborech: organizačním, rozpočtovým, volebním a výboru pro obranu, předsedal Stálé komisi pro bankovnictví a krátce působil jako třetí místopředseda poslaneckého klubu ODS.

V roce 2010 byl v Jihočeském kraji do parlamentu zvolen ze 7. místa kandidátky, když se počtem preferenčních hlasů dostal na místo první.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …