Praha 10: Jednoduchý přístup k informacím o památkách díky unikátní QRpedii

18.09.2012 18:17

Praha 10 se rozhodla pro unikátní spolupráci s internetovou encyklopedií Wikipedií na unikátním společném projektu, jehož cílem je zpřístupnit informace o významných místech této městské části prostřednictvím tabulek s takzvaným QR kódem.

Praha 10: Jednoduchý přístup k informacím o památkách díky unikátní QRpedii
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

Systém je vymyšlený tak, že zájemce o informace sejme kód pomocí mobilního telefonu s fotoaparátem a QR aplikací, ta přečte kód a otevře příslušnou stránku na Wikipedii, která o daném místě pojednává. Vše je nesmírně jednoduché, rychlé a uživatelsky pohodlné. Údaje jsou na rozdíl od klasických informačních tabulí vždy v té nejaktuálnější a nejúplnější podobě. Jedná se o první nasazení tzv. QRpedie v České republice.

“Praha 10 se inspirovala podobným projektem, který nedávno realizovalo město Monmouth ve Walesu. Obrátili jsme se na české zastoupení Wikipedie, které nám ochotně vyšlo vstříc a pomohlo nám dotáhnout nápad do realizovatelné podoby. V první fázi instalujeme 15 smaltovaných tabulek, zejména na památky zpřístupněné v rámci Dnů evropského dědictví. Později na základě návrhů z řad občanů projekt rozšíříme na další místa,” říká místostarostka pro územní a strategický rozvoj Ivana Cabrnochová (Strana zelených).

 “Potěšil nás zájem Prahy 10 o aktivní využívání informací z Wikipedie. Myslím si, že touto cestou se hesla z internetové encyklopedie dostanou k lidem, kteří by jinak tyto stránky nenavštívili. Doufám, že díky této akci se zvýší množství a propracovanost hesel, která odkazují na tuto městskou část. Budeme rádi, pokud se šíření informací formou QR kódů na budovách rozšíří i do dalších čtvrtí a obcí,” prohlásil Michal Reiter, předseda sdružení Wikimedia ČR, které se u nás podílí o na rozvoji Wikipedie.

 Wikipedie je internetová svobodná encyklopedie, kterou vytvářejí sami její uživatelé. Vznikla v roce 2001, česká verze byla založena o rok později. V září 2012 byly v anglické Wikipedii přes 4 miliony hesel, česká mutace jich měla více jak 240 000. Kdokoliv má možnost heslo založit či existující článek změnit. Díky této informační “evoluci” se hesla neustále zpřesňují.

 “Vyzýváme občany Prahy 10 a další zájemce o památky, historii a místopis, aby pomohli vytvořit a dopracovat hesla na Wikipedii se vztahem k naší městské části. Zároveň nabízíme občanům, aby po vytvoření kvalitního hesla o místu v Praze 10 poslali odkaz na adresu ivanac@praha10.cz. Pokud heslo bude dobře zpracované, ozdrojované a doplněné obrázky, úřad zajistí výrobu dalších štítků s QR kódem. Naším cílem je jednak rozšířit množství informací o Praze 10 na Wikipedii, jednak zprostředkovat informace našim občanům a turistům,” uzavírá místostarostka Ivana Cabrnochová.

 Štítky jsou umístěny mj. na těchto budovách: Husův sbor na Vinohradech, Dykova 1; Husův sbor ve Vršovicích, Moskevská 34; Šalounova vila, Slovenská 4 nebo Trmalova vila, Vilová 91/11. Fotografie štítku je v příloze, její použití je volné a bezplatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha10.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…