Praha 5: Mistrovství ČR ve výkonu asistenčních a vodících psů 2012

23.06.2012 9:20

Nezisková organizace Helpes ve spolupráci s Klubem speciálního výcviku ČKS a Českým kynologickým svazem uspořádala dne 16. června 2012 již 3. ročník vrcholné soutěže majitelů asistečních psů - Mistrovství ČR ve výkonu asistenčních psů (jediné soutěže tohoto typu nejen v České republice, ale také na světě) a 8. ročník Mistrovství České republiky ve výkonu vodících psů 2012. Mistrovství se konalo tradičně ve výcvikovém areálu organizace Helppes v Praze 5 - Motole.

Praha 5: Mistrovství ČR ve výkonu asistenčních a vodících psů 2012
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

Helppes je první a jediná nezisková organizace svého druhu v ČR, která pomáhá osobám se zdravotním postižením na cestě k integraci, soběstačnosti a samostatnosti, pomocí speciálně vycvičených psů.

MČ Praha 5, která již delší dobu podporuje činnost této neziskové organizace, byla zastoupena JUDr. Petrem Lachnitem, místostarostou MČ Praha 5, jenž převzal nad touto výjimečnou soutěží záštitu a byl průběhu soutěží osobně přítomen. 

Mistrovství  začala  prezentací soutěžících a slavnostním nástupem. Poté už  probíhaly vlastní soutěže. První část  soutěží byla zaměřena na poslušnosti psích pomocníků ( přivolání psa od zvěře, ponechání psa na místě, ovladatelnost psa na vodítku, zkrátka vše, co musí takto vycvičený psí pomocník zvládnout a co my, majitelé běžně nevycvičených psů s tichou závistí obdivujeme)  a druhá, tzv. speciální část prověřovala  schopnosti   psů asistovat svým majitelům v každodenním životě (otevírání dveří, přinášení předmětů, rozsvěcování a zhasínání, opora při vstávání a mnoho dalších dovedností).  Pro vodící psy byla ve speciální části soutěže připravena trasa, kterou museli psí pomocníci bezpečně provést svého nevidomého majitele.

Absolutní vítězkou  - mistryní ČR ve výkonu asistenčních psů pro rok 2012 se stala paní  Hana Černá se zlatým retrieverem Aeshlie  a mistryní ČR ve výkonu vodících psů pro rok 2012 byla vyhlášena paní Marie Biedermannová s labradorským retrieverem Almou.

Poháry věnované Českým kynologickým klubem předal oběma vítězkám místostarosta MČ Praha 5, JUDr Petr Lachnit.  

Jako pokaždé, celý den v motolském areálu probíhal ve skvělé atmosféře díky organizátorům akce, výjimečným soutěžícím a všem návštěvníkům, kteří se rozhodli podpořit jedinečné mistrovství a naše malé i dospělé spoluobčany s handicapem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…