Praha může prodat část Kongresového centra

05.03.2012 20:41

Hlavní město bude smět prodat část Kongresového centra Praha, které splácí více než čtyřmiliardový dluh kvůli hostování zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Informovala o tom dnes Česká televize. Podle televize s prodejem přilehlého hotelu a Byznys centra souhlasí ministerstvo financí, které dosud prodeji bránilo.

Praha může prodat část Kongresového centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongresové centrum

Záměr prodat přilehlý hotel a kancelářské prostory má Praha již delší dobu, k prodeji ale potřebuje souhlas MF, které má na majetku KCP zástavu. "Je to jen několik dní, co se sešel pražský primátor (Bohuslav Svoboda) s ministrem (financí Miroslavem) Kalouskem a dostal jakýsi příslib, že ministerstvo už prodeji bránit nebude," uvedla televize.

Praha by mohla získat miliardu

Praha, která je stoprocentním majitelem KCP, věří, že by prodejem těchto nemovitostí mohla získat více než jednu miliardu korun, uvedla dnes televize. Obří dluhy centrum nashromáždilo kvůli rekonstrukci před zasedáním Měnového fondu v roce 2000. Hlavní město si poté slibovalo pomoc i od státu, který by společnost oddlužil. Stát ale již dříve požadavek magistrátu odmítl. Nyní KCP zhruba polovinu, dluh musí být uhrazen nejpozději v roce 2014.

KCP se loni podle deníku E15 loni dostalo na úroveň předkrizového roku 2007. Podle předběžných výsledků dosáhla hrubá neočištěná ztráta KCP za loňský rok 93,9 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…