Premiér Nečas: Podporujeme proevropské směřování Ukrajiny

19.12.2011 13:16

Premiér Petr Nečas se dnes v Praze setkal se svým ukrajinským protějškem Mykolou Azarovem.

Premiér Nečas: Podporujeme proevropské směřování Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

„Je to po pěti letech návštěva ukrajinského premiéra v České republice a uplynuly tři roky od návštěvy českého premiéra na Ukrajině,“ řekl po jednání předseda vlády Petr Nečas. „Podporujeme proevropské směřování Ukrajiny. Chceme zdůraznit, že Ukrajina patří k našim prioritám v oblasti
vnějších ekonomických vztahů,“ dodal premiér.

Česká republika má zájem o všestranný rozvoj spolupráce s Ukrajinou, především v oblasti energetiky, strojírenství, chemického průmyslu nebo ekologických technologií. Ukrajina představuje důležitého partnera pro Českou republiku v rámci Východního partnerství. „Podporujeme aktivní reformní politiku těchto zemí,“ dodal Petr Nečas.

„Chci vám poděkovat za velmi srdečné uvítání. Velmi velkou pozornost na Ukrajině věnujeme našemu rozvoji vzájemných vztahů,“ řekl premiér Mykola Azarov. „Vzájemný obchod s Českou republikou se během krize podstatně propadl, dnes opět dochází k oživení,“ dodal ministerský předseda Ukrajiny.
Spolupráce ve školství, kultuře a vědeckotechnické oblasti

Zástupci České republiky a Ukrajiny dnes zároveň podepsali tři smlouvy o spolupráci obou zemí. První z nich upravuje výměnu informací, pedagogů a studentů ve vědeckotechnické oblasti. Další dokument je zaměřen na podporu spolupráce v oblastech kultury a umožňuje také výměnu odborníků.

Další podepsaná smlouva zajišťuje spolupráci v oblasti vzdělávání a vědy na léta 2012 až 2015. Smluvní dokument podporuje vzájemné výměny akademických pracovníků a studentů vysokých škol, stanovuje podmínky výměn lektorů mateřského jazyka, vymezují délku studijních pobytů, podporuje přímou spolupráci veřejných vysokých škol v České republice se státními vysokými školami na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…