Přemysl Sobotka v přestřelce s komunisty. Přiznání všech rudých hříchů

08.06.2012 21:01

Kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka se dočkal nařčení, že před Listopadem studoval komunistický VUML. ParlamentnímListům.cz své studium přiznal a návdavkem přidal i další záležitosti, které by mu současná KSČM mohla v rámci prezidentské kampaně vyčítat. Prý ať soudruhům ušetří práci s hledáním.

Přemysl Sobotka v přestřelce s komunisty. Přiznání všech rudých hříchů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka, někdejší předseda Senátu a v současnosti kandidát na prezidenta za ODS si reakci komunistické zastupitelky v Sobotkově Liberci Dany Lysákové vysloužil za výrok, že by jako prezident raději odstoupil, než aby jmenoval vládu s účastí rudých. Podle Lysákové je zarážející, že Sobotka vystupuje vůči její straně takto nesmlouvavě, ačkoliv těsně před Listopadem studoval Vysoké učení marxismu-leninismu.

„Ano, stejně jako mnoho Vašich kolegů z ODS, kteří po Listopadu 1989 zahodili svou členskou legitimaci KSČ a změnili názor, i Vy jste se stal známým „antikomunistou“. V médiích jste se obhajoval, že jako lékař jste VUML studovat musel. Ne, nemusel!“ vyčítá komunistická zastupitelka Sobotkovi v otevřeném dopise. Senátor studium VUMLu ParlamentnímListům.cz potvrdil. A přidal ještě pár rudých hříchů k dobru. Prý aby KSČM a jiným kritikům ušetřil práci.

"Kolaborantem" u lahve vína

"Je třeba si říci, co to vlastně byl VUML. Nečlenové KSČ z naší branže, tedy lékaři, měli speciální "privilegium" studovat tento nesmysl zvaný VUML, bez něj nebyla vůbec šance dosáhnout pozic typu druhé atestace či postu primáře," uvedl pro ParlamentníListy.cz Sobotka, původní profesí rentgenolog. VUML byl tak pro Sobotku přijatelnější alternativou než členství v KSČ. "To jsem rezolutně odmítal. Navíc zkoušky na VUMLu byly v podstatě to samé, co jsme tak jako tak museli absolvovat na fakultě. Má to skvostný název, ale tuto pitomost absolvovalo patnáct lidí," říká senátor.

Ačkoliv je prý jeho předlistopadové působení v liberecké nemocnici zdokumentováno, stejně jako jeho předlistopadová apolitičnost, prozradil na sebe Sobotka i další "hříchy" z dob komunismu. "Ještě jsem byl úsekový důvěrník ROH na našem oddělení. Upozorňuji, že členství v ROH bylo povinné. Dále jsem byl pověřen šéfem oddělení udělat Brigádu socialistické práce. Já jsem ale vymyslel komplexně racionalizační brigádu. Soudruzi na vedení ROH si s tímto objevem vůbec nevěděli rady, takže nás raději ocenili. Celá má činnost spočívala v tom, že jsem si v prosinci koupil láhev vína a splnil závazky a v lednu koupil druhou, napsal závazky. Celé oddělení bylo bez jejich vědomí členy a měli tak svatý klid," popisuje senátor s nadsázkou svou kolaboraci s komunistickým režimem.

Tanky pod Ještědem

Sobotka vystupuje jako antikomunista po celou dobu své politické kariéry a na adresu současné KSČM říká, že je "prostě nemá rád". Důvod může spočívat i v Sobotkově profesní minulosti. Svou první směnu ještě jako chirurg v liberecké nemocnici absolvoval ráno 21. srpna 1968. V té době na jiném místě v Liberci, na náměstí, kde občané uspořádali proti Sovětům jeden z nejbouřlivějších protestů toho rána, povolili nervy osádce ruského tanku. Osudový okamžik, kdy ruský stroj najíždí do podloubí plného lidí, aby způsobil jejich zavalení troskami historického domu, zachycuje zřejmě nejslavnější fotografie invaze 1968 od Václava Toužimského. Do nemocnice tehdy mladému nezkušenému chirurgovi přivezli hodně přes padesát zraněných, devíti z nich už ale nebylo pomoci. Tak začala lékařské kariéra pozdějšího rentgenologa a primáře Přemysla Sobotky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…