Prezident Klaus: Globální oteplování není o klimatu či teplotě, ale o lidské svobodě

30.07.2011 18:23

Zápisky z Austrálie č. 7 – z Melbourne na Sunshine Coast

Prezident Klaus: Globální oteplování není o klimatu či teplotě, ale o lidské svobodě

Skoro se mi chce začít tím, že dnes ráno opět jedeme na letiště a letíme asi 2 hodiny na sever z Melbourne do Brisbane a pak jedeme asi hodinu a půl autem do Coolum, rekreačního centra na Sunshine Coast (skoro by bylo lepší říci „Slnčev brjag", slunečné pobřeží).

Televize v letadle opakuje jednu australskou oblíbenou „vědomostní" soutěž a právě je položena otázka: kdo z uvedené pětice lidí nebyl členem skupiny ABBA? Správná odpověď byla: Vladimir Putin. Tázaný to věděl.

Austrálie je země přistěhovalců. Letíme do Brisbane, ve které je podle statistiky 21,7% obyvatel narozených v zahraničí a 16% lidí ve městě nemluví doma anglicky. V Canbeře nám dělal řidiče mladý muž z Chile. Dnes ráno nás v hotelu v Melbourne při snídani obsluhoval číšník ze Srí Lanky (neboli Ceylonu). Na letiště nás vezl Afghánec z Kábulu. Svou vlast opustil před 25 lety. Měli prý hezký dům. Jeho otec se tam vrátil dvakrát - při první návštěvě zjistil, že jejich dům okupuje talibánský generál. Při druhé návštěvě prodal dům americkému velvyslanectví, protože Talibánec už tam nebyl. Už jako rodina zůstanou v Austrálii. Nelíbí se mu, že se teď v Melbourne jak na běžícím pásu vyměňují názvy ulic - z anglických a německých jmen bývalých přistěhovalců na stará (v těchto končinách ale nikdy neexistující) jména různých domorodců, tady nazývaných aboriginals.

The Australian, 29. July 2011Při mé večerní přednášce o globálním oteplování posluchači souhlasně kývali na mé věty, že nejde o klima nebo teplotu, ale o lidskou svobodu. Na první stránce dnešního vydání deníku The Australian je karikatura tryskem běžící australské ministerské předsedkyně, která má v ruce zákon o uhlíkové dani (hlavní současné téma v Austrálii) a na otázku reportéra: „Proč takový spěch?" odpovídá: „Blíží se konec světa." On to bohužel není jen vtip.

Návrh nového zákona vytváří instituci „regulátora čisté energie", kterého deník označuje za „uhlíkového policajta". Podle tohoto zákona bude mít tento policajt právo vstupovat bez omezení do prostorů všech firem, prohlížet všechny činnosti ve firmě, prohlížet (a kopírovat si) všechny dokumenty, které uzná za vhodné. Jakékoli podvádění při údajích o emisích CO2 mohou být potrestány až deseti lety vězení a pokutou více než milión dolarů. Uhlíková daň bude 23 dolarů na tunu emisí CO2. Bývalý ministerský předseda (dnešní ministr zahraničí) Kevin Rudd ve stejných novinách říká, že Austrálie toto všechno musí udělat, aby se stala příkladem pro celý svět. A tady už přestává legrace.

Dvě hodiny letu na sever (bylo by to jako dvě hodiny - v Evropě - letu ze severu na jih) znamená daleko teplejší klima. Prvně za týden nám kabát nechybí. Jedeme vlastně subtropickou byť zimní krajinou. Vzdálenosti jsou tu obrovské a hustota obyvatel velmi malá - ukazatel směru při výjezdu z Brisbane uváděl: „CAIRNS 1698 km".To už bychom v Evropě projeli nejméně tři země.

Václav Klaus, 29. 7. 2011

Publikováno v deníku Právo, 30. července 2011

Více:
Prezident Klaus: Katastrofickým zprávám u nás nikdo moc nevěří

##PROFIL 1##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Klaus.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…