Primátor Budějovic: Muž, který dojel na boj proti korupci?

31.10.2012 22:37

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB) je už několik týdnů policií obviněn a stíhán. Přesto dál zůstává ve své funkci. Teď se podle deníku Právo i dalších zdrojů měla objevit jistá nahrávka, která „nahrává“ právě danému obvinění, které dosud Thoma odmítal. Dojel tak první muž Budějovic a předseda hnutí Občané pro Budějovice, které bojuje proti korupci právě na korupci?

Primátor Budějovic: Muž, který dojel na boj proti korupci?
Foto: archiv
Popisek: Primátor Českých Budějovic a lídr HOPB Juraj Thoma

Obvinění primátora, ten ho odmítá

Policisté začátkem září obvinili Juraje Thomu kvůli tomu, že v červnu 2010 údajně podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností BIT servis, aniž by ji schválila rada města. Tím měl první muž radnice překročit svou pravomoc a zákon, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu tak způsobil smluvní závazek za 37 milionů korun. Škodu, kterou měl Thoma způsobit je prý okolo pěti milionů. Hrozí mu 10 let vězení.

Sám Juraj Thoma vinu odmítá. Ke kauze se vyjadřovat nyní nechce. Pouze říká, že nikoho neokradl a ničeho protizákonného se nedopustil. Proti stíhání podal stížnost. Jenže, smlouvami se společnosti BIT Servis se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který městu vyměřil pokutu za 1,3 milióny korun.

Primátor ale odmítá jakékoli korupční pozadí kauzy. Jde jen o nedorozumění. A ve všem vidí něčí snahu jej zdiskreditovat a odstranit. Nepřímo poukazuje na lidi z ODS, protože právě z této strany před časem odešel a založil právě nové hnutí. To je postaveno mimo jiné na boji proti korupci, na naprosto transparentních zakázkách.

Policie prověřuje příjmy

Jihočeští kriminalisté na případu stále pracují. Podle dobře informovaného zdroje se dokonce začali zabývat podivnými toky peněz a řeší příjmy budějovického primátora. Prověřovali nejen výši příjmů z funkce primátora, ale i působení v orgánech městských firem. Údajně měli kriminalisté narazit na „podivné“ toky peněz. Na jaké, není ale jasné.

Policie na jihu Čech nechce případ nijak komentovat. „Z důvodu probíhajícího vyšetřování nebudeme nyní sdělovat žádné další podrobnosti,“ sdělil  mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Podivná nahrávka

Podle nahrávky, kterou má deník Právo k dispozici, se má Juraj Thoma vlastně přiznávat, že přihrál zakázku firmě, která pak podpořila Hnutí Občané pro Budějovice.

Na nahrávce z období před obviněním sám v rozhovoru s novým senátorem, radním a ředitelem Jihočeského divadla Jiřím Šestákem Thoma prý konstatuje, že se firma BIT Servis podílela na kampani HOPB do komunálních voleb v roce 2010.

„My ten problém máme mocnější, že BIT Servis s náma nějak spolupracoval v rámci volební kampaně. Já už si nepamatuju, co vyřizovala Ivana, musíme počkat, až se vrátí z Chorvatska,“ říká Šestákovi Thoma na nahrávce, která unikla z jednání členů HOPB.

Ivanou je myšlená další náměstkyně primátora Ivana Popelová (HOPB). Ta sama ale netuší, že by měla být s něčím spojována.

Odejít nechce

Primátor pak ale nahrávku označil za absolutní blábol. Volební kampaň Hnutí občané pro Budějovice má podle něj náklady a výdaje, které jsou zveřejněny na stránkách HOPB. Autentičnost těchto dokumentů prověřovala i policie. „Společnost BIT Servis neposkytla HOPB žádný dar ani finanční pomoc na kampaň,“ poznamenal Thoma.

Zda se jedná o výmluvu primátora, nebo o fakt, že mu jde někdo po krku, není teď jasné. Sám ale zatím odstoupit odmítá. Prý proto, aby prokázal, že je nevinen. Má za to, že pokud by teď odešel, přizná svou vinu, kterou ale necítí.

Je primátor sledován?

Podle některých zdrojů je nyní Thoma v hledáčku detektivů z řad kriminalistů. Vyloučeno není ani to, že má odposlouchávaný telefon, případně, že je sledován, s kým, kde a kdy se stýká. Toto ale nechce policie vůbec komentovat.

„Mám pocit, že se Juraje Thomu snaží někdo namočit do něčeho, v čem má prsty někdo jiný. Že je to mocenský boj. A jestli se dá tak úplně věřit jihočeské policii, to si nejsem jistá. Bylo by možná lepší, kdyby kauzu pro možnou podjatost zabýval někdo jiný,“ míní jeden z Thomových kolegů na radnici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…