Přistižený poslanec ODS: Copak já jsem rasista? Cikány miluju

20.05.2011 8:08

Bývalý hejtman Ústeckého kraje a současný poslanec za ODS Jiří Šulc umístil zhruba před rokem na svůj profil na sociální síti Facebook fotku s protiromskou tematikou, odstranil ji až ve čtvrtek po upozornění ČT. Celou záležitost následně vysvětlil na sociální síti svým přátelům.

Přistižený poslanec ODS: Copak já jsem rasista? Cikány miluju

Poslanec Jiří Šulc (ODS) měl na facebooku fotografii s výzvou k vysídlení českých Romů na Haiti. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize s tím, že obrázek visel na stránce víc než rok. Šulc tvrdí, že o něm nic neví. Poté, co ho na něj Česká televize upozornila, fotografii z profilu odstranil.


Zmíněná fotografie na profilu Jiřího Šulce

 
Zdroj: ct24.cz


Cikány mám rád. Sám mám tmavší manželku a syna

ParlamentníListy.cz požádaly poslance o vyjádření a byly odkázány na jeho facebookový profil, kde se k celé záležitosti podrobně vyjádřil.

"Moji milí přátelé, dnes se mi stala neuvěřitelná příhoda! Oslovil mě redaktor České televize pan Vlach(?) s tím, že prověřoval facebookové stránky jména Jirka Šulc a našel tam pro něj závadnou fotku a označil mě za rasistu. Prý jsou na fotce cikáni s hanlivým podtextem! Tímto děkuji někomu z "přátel" , který vstup redaktorovi ČT na stránky umožnil, protože cizí lidi do této uzavřené komunity nemůžou (pakliže to není hacker)," napsal Šulc.

"Ale to není vše! Ten bodrý člověk z České televize si na mě dokonce stěžoval v ústředí ODS! Copak já jsem nějaký rasista? Kdo mě zná, tak ví ,že cikány miluju!"

Na svou obhajobu pak dodal, že má sám "trochu tmavší manželku, která ho obdařila malým r...omským chlapcem Jurdou".  "...je též členem fan klubu Jana Bendiga(loňský finalista Superstar)," doplnil poslanec.

Závěrem svého příspěvku Šulc přiznal obavy z praktik redaktorů České televize, kteří podle něho "slídí jako Orwellův Velký bratr po sociálních komunitách a kontrolují, zda někdo něco závadného neřekl o cikánech". "Nebojíte se? Já ANO!!!"

Laciné populistické gesto

Česká televize se případu věnovala i ve večerních Událostech, komentářích, kam si jako komentátora přizvala politologa Miroslava Mareše. Podle jeho názoru je zvláštní, dokonce "laciné, když politik tímto způsobem nadbíhá voličům, s přihlédnutím k tomu, že Ústecký kraj je z hlediska romské problematiky krajem exponovaným".

„Je to neblahé, ale na druhé straně bych každého, kdo vypráví protiromský vtip, nepřirovnával k vítkovským žhářům," zareagoval Mareš na dotaz moderátora Veselovského, který chtěl vědět, zda šlo o vhodný vtip v době, která není příliš vzdálená od útoku žhářů z Vítkova na romskou rodinu.

Související: Kauza Vítkov: Žháři odcházejí od soudu s tresty 22 a 20 let


Mareš připomněl také příklad bývalé nezávislé senátorky Liany Janáčkové, která v devadesátých letech tvrdila, že romům zaplatí lístek do Kanady. 

Související: Janáčková rozdává předvolební sirky, Romea v tom vidí rasismus


Může jít o trestný čin

Podle ředitele vládní agentury pro sociální začleňování Romů Martina Šimáčka takové fotografie na stránkách politiků jen podněcují napětí v regionech, které jsou už tak dost problematické. Domnívá se, že dokonce může jít až o trestný čin. "Jednak je to rasový útok na romskou populaci v České republice, ale také je to nepřípustné ve vztahu k tomu, co se stalo na Haiti," řekl televizi. 

Za zmínku stojí, že poslanec Jiří Šulc, který v letech 2000 až 2008 zastával post hejtmana Ústeckého kraje, nebyl s kontroverzním vyjadřováním vůči romům spojen poprvé. Před krajskými volbami v říjnu 2008 nechal vyvěsit plakáty s heslem "Makejte gádžové, ať se máme líp".


Čtěte také:


Foto: jirisulc.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …